CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Fostul ministrul al Sănătății Viorica Dumbrăveanu critică dur faptul că testarea rapidă este folosită în cele mai multe cazuri la diagnosticarea cazurilor de COVID-19. Aceasta a scris că în luna august guvernarea anunța despre prognoza sumbră a OMS cu privire la situația pandemică din Moldova. Una din cerințele insistente ale actualei guvernări, când erau în opoziție, era testarea masivă a populației.
Dumbrăveanu întreabă ce s-a întreprins și care au fost efectele măsurilor de sănătate publică? Pentru că analizând testele efectuate în valul IV al pandemiei, constatăm că peste 60 la sută sunt teste rapide. Însă acestea nu sunt cele mai exacte.
”Conform datelor inițiale, testele rapide au pâna la 90 % sensibilitate față de 99-100 % al testelor PCR. Ghidul OMS din 6 octombrie 2021 ne indică variațiile de la 48,9-62,9% sensibilitatea testului rapid la persoanele asimptomatice, până la 57,3-87,1% la persoanele simptomatice”, scrie Viorica Dumbrăveanu.
Conform ordinului Ministerului Sănătății, testele rapide se aplică în scop diagnostic pentru confirmarea COVID-19 la pacienții care întrunesc definiția de caz, precum și organizarea triajului pacienților care întrunesc definiția de caz pentru COVID - 19, în unitățile de primire urgentă din cadrul instituțiilor medicale.
Fostul ministru al Sănătății constată că este cert că rigorile date nu se respectă de laboratoarele private și, mai grav, în situațiile de acces liber și necontrolat de autorități la testele rapide procurate în farmacii de populație.
Dumbrăveanu a precizat că în valul IV de pandemie, care a fost în această toamnă au decedat 2709 persoane. Oficialul a precizat care au fost cauzele care au dus la acest număr de decese.
”Testarea necontrolată și excesivă cu teste rapide, accesul tardiv al pacientului la instituții spitalicești, apropo, autoritățile publice în Plenul Parlamentului au prezentat ca realizare - reducerea locurilor activate în spitale pentru pacienții COVID-19 (cu cca 30%, comparativ cu valul III din primăvara anului curent), o situație critică a fost și cu insuficiența locurilor în terapiile intensive”, a precizat Dumbrăveanu.
Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele 24 de ore 389 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Asta după ce au fost făcute 5092 de teste, dintre care 2717 sunt teste rapide.