Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii privind vioara reținută pe Aeroportul Chișinău: PCCOCS anunță briefing de presă

PCCOCS va oferi detalii privind cazul viorii reținute pe Aeroportul Chișinău.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale va organiza mâine, 10 decembrie, o conferință de presă în care va comunica aspectele cercetării penale pe cazul viorii reținute pe Aeroportul Internațional Chișinău. Evenimentul va începe la ora 10:00.
Potrivit Procuraturii Generale, oamenii legii continuă acțiunile de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor importante investigațiilor care vizează încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău, la 22 octombrie curent.

”În acest sens, cu participarea experților și a deținătorului instrumentului reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost examinat în detalii. În continuare, prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Generală.

În același timp, artista Alexandra Conunova se arată nedumerită de situația creată și spune că acest caz i-a adus nu doar prejudicii de imagine, dar și daune economice. Ba mai mult, a trebuit să-și anuleze câteva concerte importante urmare a acestui incident.
”A trebuit să îmi anulez două concerte în Norvegia, era să fie pentru prima dată când evoluez în această țară. Cine va suporta aceste daune financiare? Eu nu mi-am văzut copilul de câteva săptămâni, plătesc serviciile avocatului, dar sunt și alte costuri. Imaginea mea, ca persoană publică, a fost deteriorată, numele meu a fost în centrul unui scandal urât. Persoanele responsabile vor fi trase la răspundere, noi vom face tot posibilul ca numele meu să fie reabilitat”, mai spune cunoscuta violonistă.
Video
Celebra violonistă Alexandra Conunova, supărată rău pe autoritățile moldovenești
Acum câteva zile, violonista a inițiat o petiție pe Facebook.

”Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru. Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini “Ida Levin” , care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste,la distanță de peste o lună din ziua incidentului așa și nu mi-a fost returnată”, scrie Alexandra Conunova în petiția sa.

Artista a mai menționat că folosește acest instrument de mai bine de patru ani, fiindu-i oferit în folosință de către un mecenat din Elveția.

”Juridic vorbind, folosesc acest instrument și călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocați din Elveția. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinații, fără impedimente sau situații ieșite din comun”, a mai scris Conunova.

​Fiind invitată la emisiunea ”Intersecții” de la Sputnik Moldova, Alexandra Conunova a spus că s-a pomenit și într-o criză de insecuritate după ce oamenii legii, participanți în acest dosar, au furnizat în presă informații despre costul viorii.
”Eu cum pot să mă simt acum în siguranță, după ce a apărut în spațiul public informații că vioara aceasta costă două milioane de euro. Și procurorul, și anchetatorul și procurorul se mira că eu nu am pază, având o vioară care costă atât”, mai adaugă violonista.
Artista a povestit că era în drum spre Moscova, unde urma să susțină un concert. Știind că pentru a intra pe teritoriul Federației Ruse cu vioara ea va avea nevoie de un pașaport al instrumentului - a apelat la un lutier. Însă, în timpul verificării pe aeroport, vameșii au depistat o mențiune care a și dus la situația creată.
Inițial, în presă se vehicula că ar fi vorba despre o vioară de marca Antonio Stradivari. Într-adevăr, instrumentul este unul foarte valoros, însă a fost confecționat de un alt lutier italian. Vioara a fost creată de celebrul maestru Giovanni Battista Guadanini în jurul anului 1785, cunoscută sub numele de „Ida Levin” și evaluată la două milioane de euro.
Societate
Instrumentele muzicale faimoase care au răsunat pe scenele moldave