CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza fostului premier Vlad Filat împotriva Republicii Moldova. Astfel, CEDO a constatat că lui Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015 când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.
”În hotărârea Curții în cauza Filat c. Moldovei, cererea nr. 11657/16 s-a hotărât în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție”.
La scurt timp, Vlad Filat a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Fostul politician a menționat că hotărârea nedefinitivă a CEDO de astăzi nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat.
”Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”, a scris Filat.
Fostul premier a comunicat că hotărârea de astăzi a Curții se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care acesta a invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, Filat a beneficiat de reducerea termenului de detenție.
Totodată, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.
”Hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării”, a scris Filat.
Amintim că Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015, chiar în ziua în care majoritatea deputaților din Parlament au votat pentru lipsirea acestuia de imunitate parlamentară, la solicitarea Procurorului General. Procurorii l-au învinuit pe Filat că în perioada în care a deținut funcția de prim-ministru a primit de la un om de afaceri mijloace financiare și bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari.
În data de 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.
Vlad Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.
Vlad Filat a fost eliberat „condiționat, înainte de termen” pe 3 decembrie 2019, conform deciziei Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a făcut trimitere la articolul 91 din Codul Penal.