Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Declarație tranșantă a lui Viorel Gherciu: Agricutorii care vor primi subvenții în 2022

În legea bugetului pentru anul 2021, în premieră, fondul de subvenționare pentru agricultură a fost majorat de la un miliard până la 1,5 miliarde de lei.
Sputnik
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că autoritățile vor continua să depună eforturi în vederea subvenționării agriculturii naționale sub diferite forme, atât pentru investițiile noi, dar și pentru susținerea celor existente. În acest context, oficialul a vorbit despre necesitatea majorării fondului de subvenționare în agricultură și mai mult în următorii ani, dar și atragerea resurselor din afara țării.
”Ar trebui să identificăm resurse pentru a majora acest fond de subvenționare. Alt mecanism mai eficient de a-i susține pe producători nu a fost identificat. De aceea, noi facem eforturi pentru a găsi acești bani ca să fie tratați în același mod ca și fermierii din alte state”, declară Viorel Gherciu.
În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Viorel Gherciu s-a referit și la recolta mai mică de grâul alimentar care se prefigurează pentru anul 2022. În acest context, oficialul a remarcat faptul că, în această toamnă, producătorii agricoli au însămânțat doar jumătate din suprafețele pe care le plantau în anii precedenți cu diferite culturi cerealiere. Dar și seceta își va spune cuvântul.
”Agricultorii au însămânțat doar jumătate din suprafețele pe care le dețin cu grâu și alte culturi cerealiere de toamnă. Miza se va face pe culturile de primăvară. Nu am avut precipitații în ultimele trei luni de zile. Această situație scoate în evidență o dată în plus necesitatea implementatorii sistemelor de irigare”, spune Gherciu.
Referindu-se la subvențiunea în agricultură din cauza anumitor calamități naturale, ministrul a fost tranșant, menționând că fermierii care își vor asigura plantațiile vor obține și subvenții de la stat. Cei care nu vor face însă acest lucru, urmează să-și asume riscul, inclusiv și cheltuielile.
”Una dintre măsurile care se vor regăsi în planul de subvenționare pentru anul viitor va fi asigurarea culturilor și plantațiilor de către agricultori. Subvențiile vor fi acordate în proporție de 75 la sută din prima de asigurare. Statul nu poate fi permanent în stare de alertă pentru a reacționa la diferite cataclisme. Iată de ce este important ca riscurile să fie gestionat corect și din timp. Deci cei care își vor asigura culturile vor primi subvenții, cine nu – asta e”, mai spune ministrul.