Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum își propun autoritățile să atenueze problema demografică – Ce spune ministrul Spătari

Problema demografică se face tot mai resimțită în ultimii ani. Cuplurile tinere aleg să aibă cel mult doi copii și la vârste mai înaintate în comparație cu perioadele anterioare.
Sputnik
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre soluțiile pe care le trasează autoritățile în vederea atenuării exodului populației, dar și stimulării cuplurilor să aibă mai mulți copii.
”Este adevărat că noi avem o criză demografică, dar pentru a o gestiona cât de cât au fost mai multe soluții. Indemnizația lunară a crescut de câteva ori în ultimii ani. În 2014, în Moldova, s-au născut peste 40 de mii de copii, iar în 2020 - 30 de mii de copii, o scădere de zece mii”, declară Spătari.
Ministrul spune că tinerii se gândesc o dată în plus atunci când iau decizia de a concepe un copil. În primul rând e vorba despre faptul că nu există creșe unde tinerele mame să își poată lăsa copii, fără a fi nevoite să stea în concediu de maternitate timp de trei ani.
”Cea mai simplă soluție ar fi să construim creșe, dar nu avem bani pentru asta. De aceea trebuie să identificăm soluții, inclusiv prin creșterea indemnizații lunare, dar nici asta nu este suficient”, mai adaugă ministrul.
În 2020 au venit pe lume doar 27 de mii de bebeluşi, cele mai puţine naşteri de la declararea independenței. Scăderea este de aproape cinci mii față de anul 2019, când erau cu 600 mai puţine naşteri faţă de 2018.
Demografii susțin că 54 la sută dintre familiile din țară au un singur copil şi doar 1% sunt familii numeroase. Totodată, 20% dintre cupluri nu au deloc copii. Pe de altă parte, nici statul nu are o strategie de creştere a natalității, iar indemnizații anuale pentru mame nu acoperă nici măcar minimul necesar pentru bebeluşi.