Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat esența evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. În principal, activele și cheltuielile acestora vor fi raportate la veniturile legale disponibile și declarate. Controlul averii magistraților nu se va limita la persoana evaluată, ci va implica și membrii familiei acesteia.
Fostul judecător la CEDO, juristul și avocatul Stanislav Pavloschi a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre modul în care ar putea fi reformat acest sistem, menționând că
”Cei care sunt la putere au o idee fixă și nu ascultă opiniile experților. Sistemul necesită o curățare fundamentală. Noi vorbim despre puterea judecătorească, care trebuie să se bucure de o independență individuală și instituțională”,declară Pavlovschi.
Evaluarea externă este propusă să aibă loc prin crearea unei misiuni internaționale de monitorizare a Comisiei de evaluare formată din patru colegi de evaluare, precum și a Colegiului special de Apel.
În acest context, Pavlavshci s-a arătat sceptic vorbind de modalitatea în care își propune guvernarea să expulzeze oamenii corupți din sistem.
”Această evaluare va dura cu anii, asta este clar. Metoda aceasta este din start ineficientă și nu garantează rezultatul. Evaluarea externă nu garantează că cei corupți sau nepregătiți nu vor ajunge în funcții. Problema constă în lipsă de cunoștințe și experiență”,spune Pavlovschi.
Menționăm că potrivit documentului propus de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, misiunea internațională de monitorizare se propune să fie formată din șapte membri nominalizați de partenerii internaționali și societatea civilă.
Comisia de evaluare se propune să fie formată din 12 membri, dintre care ar putea fi și foști judecători și procurori.
Conceptul propune evaluarea, în primul rând, a integrității subiectului evaluării. Este vorba de evaluarea activelor și a cheltuielilor subiectului evaluării raportate la veniturile legale disponibile și declarate. Evaluarea nu se va limita doar la persoana evaluată, ci va implica și membrii familiei acesteia.
De asemenea, aspectul de integritate va presupune și verificarea cazurilor în care judecătorii și procurorii nu au rezolvat starea de conflict de interese în activitatea lor. În plus, în concept este indicată și necesitatea analizării modului de instrumentare a dosarelor în care au fost adoptate/emise acte/decizii vădit abuzive sau ilegale. Persoanele care nu vor trece evaluarea prin prisma aspectelor menționate mai sus urmează să fie eliminate din sistem.