CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. De ce scad prețurile la benzină și motorină în ultima perioadă, chiar dacă acum puțin timp erau înregistrate doar majorări? Și ce rol au politicienii din țara noastră în formarea prețurilor la carburanți? La aceste întrebări a răspuns expertul economic Viorel Gîrbu în studioul Sputnik Moldova.
Viorel Gîrbu a explicat că piața produselor petroliere nu are de suferit în momentul în care prețurile la carburanți cresc sau scad. Astfel, majorarea prețurilor la benzină și motorină generează nemulțumiri doar din partea șoferilor, iar companiile au doar de câștigat a mai precizat Gîrbu.
El presupune că cei de la putere, cu siguranță, sunt interesați de profitul care vine de pe piața carburanților. Gîrbu mai afirmă că funcționarii și deputații mereu au avut un interes sporit față de ramurile profitabile și ar fi naiv să credem că unii dintre ei nu ar influența și astăzi formarea prețurilor pe piața produselor petroliere în schimbul unei recompense financiare.
” Nu pot demonstra acest lucru pentru că nu sunt procuror. Însă analizând cum a evoluat situația pe această piață și care au fost acțiunile antreprenorilor, putem presupune că statul nu a creat cele mai bune condiții pentru a face ordine în această industrie. Legile ce reglementează această piață sunt imperfecte”, a mai adăugat Gîrbu.
Expertul a menționat că după ce a venit la putere Partidului Acțiune și Solidaritate a fost schimbată procedura de stabilire a prețurilor pentru carburanți. Gîrbu spune că această formulă de calcul nu este cea mai bună pentru piața petrolieră și trebuie făcute neapărat unele schimbări.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon la carburanți pentru ziua de 2 decembrie.
Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la 20 de lei și 61 bani pentru un litru, fiind mai mic cu 18 bani decât cel afișat pentru 1 decembrie. Iar prețul la motorină scade cu 17 bani și constituie 17 lei și 70 de bani.
Se întâmplă în contextul în care pe parcursul mai multor luni prețul combustibilului a crescut, însă de la începutul lunii noiembrie a început să scadă.