CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Actualul guvern, reprezentat de Partidul Acțiune și Solidaritate, a venit înainte de alegerile parlamentare cu mai multe promisiuni de natură socială. Și acum majoritatea parlamentară votează pentru egalarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 63 de ani.
Ce rol a jucat FMI în această situație? Se gândesc deputații moldoveni cum este să supraviețuiești în Republica Moldova din pensie? Cum se vor plăti pensiile în Moldova peste 10 ani, în condițiile în care astăzi la 10 pensionari în țară revin 12 cetățeni care lucrează oficial? Acestea și alte probleme au fost discutate cu deputatul din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco. Deputatul a spus cum vor fi plătite pensiile în Moldova peste 10 ani.
„Fondul social deja este format din două părți. Prima parte include veniturile propriu zise – asta reprezintă ceea ce achităm noi în fond, iar a doua sunt alocațiile bugetare (care în acest an constituie aproximativ 40%, cu tendință de creștere în anii următori), care sunt transferate pentru menținerea sistemului social din Republica Moldova”, a spus Odnostalco.
În opinia sa, doar prin majorarea vârstei de pensionare în acest an, autoritățile vor economisi cel puțin un miliard și jumătate de lei.
„Aproximativ 61 de mii de cetățeni nu se vor pensiona de la 1 ianuarie 2022, cum ar fi fost posibil dacă era păstrată vârsta pe care am întors-o noi. Precizez că noi tot nu am micșorat vârsta de pensionare în 2020, dar am revenit la ceea ce a fost”, a adăugat deputatul.
Odnostalco a menționat și problema numărului mic de persoane apte de muncă care revin unui pensionar. „Dar asta nu este o soluție să ei și să tai... Este la fel ca atunci când mărești bugetului din contul încasărilor mai mari la TVA. Ei spun că acum TVA-ul este mai mare în bugetul de stat, dar și prețurile au crescut. Dacă nu sunt bani, haideți să creștem prețurile. Și iată că au crescut prețurile și sunt deja mai mulți bani. Sau le dai pensionarilor cele doua mii de lei, și tot nu pentru toata lumea, și să ridici prețurile atât de mult încât nici suplimentul care a fost dat să nu le ajungă bătrânior "- a mai spus Odnostalco.
Amintim că în prezent vârsta de pensionare a femeilor este de 59,5 ani, iar a bărbaților - de 63 de ani.
Joi, 25 noiembrie, parlamentarii au adoptat în prima lectură modificări la legea, care egalizează vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților. Pentru această schimbare au votat 56 de deputați PAS. Potrivit noilor prevederi, din anul viitor, vârsta de pensionare a femeilor va crește treptat, ca până în 2028 să ajunge la 63 de ani, la fel ca la bărbați. Adică, în fiecare an, vârsta de pensionare va crește cu șase luni.