Metodistul principal al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, Coralina Babcenco, a declarat în studioul Sputnik Moldova că dacă Executivul nu va aloca mai mulți bani pentru alimentația copiilor din grădinițe, în contextul majorărilor prețurilor la majoritatea produselor alimentare, părinții ar putea fi cei care vor trebui să contribuie financiar mai mult.
“Dacă Guvernul va interveni și va majora norma financiară pentru alimentația copiilor din grădinițe, atunci părinții nu vor trebui să plătească mai mult. În caz contrar, autoritățile se văd nevoite și analizează posibilitatea includerii acestor cheltuieli în bonul de plată pe care îl achită părinții, cu cca 20%”, a declarat metodista principală la Direcția Generală Educație Tineret și Sport din municipiul Chișinău.
Potrivit Coralinei Babcenco, la ora actuală taxa pentru alimentație este acoperită în proporție de aproximativ 85% de buget și CMC, iar 15% - de către părinți.
Amintim că, din data de 1 decembrie, în toate creșele și grădinițele din Chișinău este implementat noul meniu-model unic, sezonul iarnă-primăvară. Meniul a fost întocmit de către un grup de lucru: directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică, cu recomandările specialiștilor nutriționiști de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Centrul de Sănătate Publică Chișinău.
Dintre fructe proaspete în meniu se regăsesc: merele, perele, strugurii, portocalele și bananele. Ce ține de conopidă și broccoli, despre care anterior primarul Ion Ceban a menționat că sunt aruncate la gunoi pentru că copiii nu le consumă, Direcția a decis ca, într-o săptămână, să fie inclusă o singură dată salata cu broccoli și ardei dulce, în timp ce în altă săptămână – salată din conopidă și legume. Cu referire la bucatele din carne, în meniu au fost incluse pârjoale din carne de vită, gulaș din carne de curcan, perișoare din carne de pui, pilaf cu carne de curcan. În schimb, terciurile se regăsesc în fiecare zi.