Din data de 28 noiembrie creștinii ortodocși de stil vechi au intrat în Postul Crăciunului. Acesta îi pregătește pe enoriași pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos. Părintele Nicolae Ciobanu, paroh al bisericii "Minunea Sf. Arh. Mihail" din satul Cruglic, raionul Criuleni, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei, a vorbit în cadrul emisiunii Sputnik Matinal despre postul crăziunului și zilele în care avem dezlegare la anumite alimente.
“Din ziua de 28 noiembrie am început să parcurgem Postul Nașterii Domnului, care durează 40 de zile și ne amintește despre postul Vechiului Testament. Acest post ne pregătește sufletește ca să întâlnim luminați Sărbătoarea Nașterii Domnului”, afirmă preotul.
În această perioadă se mănâncă de toate, cu excepția de carne, lactate și ouă. În anumite zile se interzice mâncare din pește precum ar fi: miercuri sau vineri . Unele calendare dau dezlegare la mâncarea din pește luni, marți, joi, sâmbătă și duminică, iar altele sunt mai stricte.
”Până în ziua de 2 ianuarie, se consumă mâncare din pește, dar cu 5 zile înainte de Nașterea lui Iisus Hristos, chiar dacă ar cădea sâmbătă sau duminică, mâncare din pește nu mai consumăm, postul devine mai strict până în ziua de 7 ianuarie“, a menționat părintele Nicolae Ciobanu.
Postul Crăciunului nu este un post sever, fiind considerat un post al bucuriei, și pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce”, acesta mai presupune și o pregătire spirituală, unde un loc aparte îl ocupă colindele tradiționale.