Decorațiunile pentru sărbătorile de iarnă au ajuns să fie comercializate peste tot, chiar și în magazinele de produse alimentare, alături de fructe, legume, lactate și pâine. Din aceste considerente specialiștii recomandă, în primul rând, să alegem cu prudență locul de unde intenționăm să cumpărăm jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
“Îi îndemnăm pe părinți să fie vigilenți atunci când merg să cumpere aceste decorațiuni. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate pe care consumatorul este în posibilitate să le verifice. Important ca luminițele să fie utilizate conform recomandărilor producătorilor. Nici într-un caz nu trebuie confundate cele de interior cu cele de exterior“, a declarat Sergiu Lelic, directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
"Rugăm părinții să aleagă globuri confecționate din alte materiale decât cele de sticlă, deoarece, în cazul în care se strică cioburile pot provoca leziuni grave copiilor. De asemenea, atragem atenție la mărimea jucăriilor, cele mărunte nu sunt recomandate copiilor de până la trei ani“, a mai spus Sergiu Lelic.
Așadar, respectarea tehnicii securității în utilizarea decorului este un necesar absolut, în special dacă în casă sunt copii sau animale de companie. Pentru a ne asigura că achiziționăm decor și luminițe de calitate, avem dreptul de a verifica conformitatea acestora.