CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Salariile mici ale moldovenilor sunt rezultatul nivelului de dezvoltare a țării și al nivelului de conformare fiscală. Precizarea a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit ministrului, pe de o parte trebuie să avem o economie productivă, care să producă valoare adăugată, din care statul să poată achita salarii în economia reală și să poată colecta cotizații și impozite din salarii. Totodată, ministrul menționează că trebuie educat un comportament responsabil, un comportament de solidaritate în rândul cetățenilor.
„Avem foarte mulți angajatori în mediul privat care nu declară în întregime plățile pe care le fac către salariați. Plătesc la minim, iar asta se numește muncă subdeclarată din care nu obținem suficiente impozite, respectiv statul nu are de unde plăti aceste pensii și aceste indemnizații”, a specificat ministrul.
Marcel Spătari mai spune că există și ineficiență în sistemul bugetar. În unele instituții sunt prea mulți salariați și este necesară optimizarea, iar în altele nu sunt suficienți angajați. În sistemul de muncă și protecție socială, de exemplu, nu se atestă un excedent de persoane angajate, ci dimpotrivă - un deficit.
„La Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt prea puțini specialiști pentru a impulsiona această mobilitate în muncă. Trebuie să corelăm cererea cu oferta”, a declarat ministrul.
Ministrul a menționat că pentru a lupta cu munca nedeclarată și cu salariile plătite la „gri”, Guvernul trebuie să fie mai hotărât atunci când este vorba de salariul minim.
„Salariul minim actual în economia reală constituie 2 935 de lei. Dar vă dați seama că nimeni nu lucrează cu acești bani timp de o lună de zile, opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. 2 935 de lei brut din care se mai rețin cotizațiile. Nimeni nu lucrează cu așa bani decât poate doar în calitate de paznic de exemplu dacă ești la pensie. Se mai întâmplă, ai și pensie, ai și un mini-job”, a mai spus Spătari.
Potrivit ministrului, salariile pentru muncitorii necalificați pornesc de la cinci mii de lei.
Trebuie precizat, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică în trimestrul III al anului 2021, câștigul salarial mediu lunar nominal brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare a constituit 9 175,7 de lei. Acesta înseamnă o creștere cu 13,6% față de trimestrul III al anului 2020 și cu 1,5% față de trimestrul II al anului 2021.