Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor în următorii ani

Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova ce se va întâmpla cu salariile angajaților din instituțiile bugetare în următorii ani.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Salariile bugetarilor în trimestrul III al anului 2021 au crescut cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, anunță Biroul Național de Statistică. Mai mare este și câștigul salarial mediul lunar nominal brut și la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți angajați.
Majorarea este aceeași ca și pentru salariații instituțiilor bugetare și constituie 9 175,7 de lei. Expertul economic Viorel Gîrbu a comunicat pentru Sputnik Moldova că acesta este un proces firesc care a fost prezent mereu. Potrivit lui Gîrbu aceste majorări sunt un rezultat al discrepanțelor nivelului de salarizare din Republica Moldova și celui din regiunea în care ne aflăm din punct de vedere geografic.

„Altfel nu se poate. Dacă nu cresc salariile în economia națională, oamenii, pur și simplu, pleacă. Noi avem economia deschisă, prețurile la multe bunuri și servicii sunt similare pe piețele internaționale. Totodată, avem libera circulație a forței de muncă. În acest caz, angajatorii sunt obligați să crească nivelul salarizării pentru a menține și a încuraja forța de muncă să participe în circuitul economic”, a explicat economistul.

Totodată, expertul precizează că majorarea din acest an nu este într-atât de mare ținând cont că în 2020 economia națională a fost afectată de criza pandemică, iar nivelul creșterii salariilor a fost mai mic față de perioadele anterioare.

„Dacă ne uităm la datele statistice vedem tempouri mult mai mari de creștere a salariului mediu pe economie. De exemplu, în anii 2018 sau 2019”, a mai explicat Viorel Gîrbu.

Creșterea prețurilor la anumite servicii și produse, spune Gîrbu, este un alt fenomen, care duce la creșterea salariilor.
Economie
Ce soluții au autoritățile pentru majorarea salariilor moldovenilor - detalii
„Salariile cresc mai rapid. Inflația este mai mică. Salariile cresc mai rapid decât inflația, dar inflația contribuie la acest fenomen. Un alt factor ține de creșterea economică, dar și situația pe piața muncii acolo unde este cerere mare pentru forța de muncă”, a precizat Viorel Gîrbu.
Trebuie precizat, potrivit datelor BNS, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul III al anului 2021, s-au înregistrat în activitățile:
informații și comunicații – 21 703,6 de lei;
activități financiare și de asigurări – 16 684,9 de lei;
producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 14 689,4 de lei.
Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:
activități de cazare și alimentație publică – 5 706,4 de lei;
agricultură, silvicultură și pescuit – 6 126,0 de lei;
artă, activități de recreere și de agrement – 6 169,1 de lei.
Comparativ cu trimestrul III 2020, în toate activitățile economice s-au înregistrat majorări ale câștigului salarial, cele mai semnificative creșteri fiind înregistrate în:
sănătate și asistență socială – cu 24,4%;
informații și comunicații – cu 19,8%;
activități financiare și de asigurări – cu 18,3%;
agricultură, silvicultură și pescuit – cu 16,0%.
Potrivit expertului în economie, această tendință se va menține și în 2022, dar și în anii viitori. Din cauza exodului masiv al forței de muncă, angajatorii nu au altă opțiune pentru păstrarea angajaților în economia națională decât creșterea nivelului de salarizare.
În cadrul unei emisiuni din studioul Sputnik Moldova, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari a menționat că pentru a putea majora salariile moldovenilor, pe de o parte trebuie să avem o economie productivă, care să producă valoare adăugată, din care statul să poată achita salarii în economia reală și să poată colecta cotizații și impozite din salarii. Totodată, ministrul menționează că trebuie educat un comportament responsabil, un comportament de solidaritate în rândul cetățenilor.
Mai mult, ministrul insistă pentru declararea în întregime de către angajatori a plăților pe care le fac către salariați. Astfel, statul va obține impozite și va fi mai apt să majoreze salariile sau să achite anumite pensii sau indemnizații.
Video
De ce a fost majorată vârsta de pensionare a femeilor: Răspunsul ministrului Muncii