Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce probleme implică plecarea lui Vlad Kulminiski din Guvernul Gavrilița

Nicu Popescu a numit cauza din care nu se desfășoară o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 nu poate fi organizată, deși această urma să aibă loc încă în luna noiembrie din cauza faptului că postul de viceprim-ministrul pentru integrare rămâne a rămas vacant după demisia lui Vlad Kulminschi. Acest lucru l-a afirmat ministrul de Externe și Integrării Europene , Nicu Popescu, în cadrul unui conferințe de presă.
Video
Cetatea Tighina găzduiește o expoziție dedicată pacificatorilor ruși
Nicu Popescu a fost întrebat de către jurnaliști dacă lipsa unei persoane în funcția de viceprim-ministru pentru integrare în Guvernul Gavrilița nu constituie o problemă în dialogul cu partenerii din procesul de reglementare transnistreană. Ministrul de Externe a răspuns afirmând că mediatorii - OSCE, președinția în exercițiu a OSCE, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și SUA - așteaptă un răspuns din partea Chișinăului privind convocarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2.
“Atât Republica Moldova, cât și mediatorii din procesul de reglementare a conflictului transnistrean, toți ne dorim organizarea unei runde de negocieri în formatul 5+2 în viitorul apropiat. Atât OSCE, președinția în exercițiu a OSCE, cât și Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și SUA, toți ne întreabă cam când ar fi gata Republica Moldova să convenim această nouă rundă de negocieri. Și prin această prisma, lipsa unui viceprim-ministru pentru Reintegrare este un subiect pe care îl discutăm și este abordat de către toți partenerii noștri pentru, că toți ne dorim o claritate asupra unei date pentru această nouă rundă”, a spus Popescu.
El a precizat că noua rundă de negocieri urma să aibă loc în luna noiembrie, care iată a și trecut.
“Probabil că știți că intenția noastră anterioară era să organizăm o astfel de rundă în luna noiembrie, dar în virtutea acestor schimbări din guvernul de la Chișinău (demisia lui Kulminiski – n.n.), nu am putut merge într-o nouă rundă de negocieri și anume prim această prismă, acest subiect a fost discutat cu toți mediatorii”, a spus ministerul de Externe.
Nicu Popescu a mai fost întrebat de către jurnaliști care este situația cu eliberarea plăcuțelor cu numere neutre pentru automobilele din stânga Nistrului. Potrivit șefului diplomației moldovenești, nu există probleme în această chestiune.
“Situația privind circulația mașinilor din regiunea transnistreană este un subiect care urmează a fi discutat la următoarea rundă 5+2 pentru a finaliza sau, acolo unde este necesar, pentru a identifica noi soluții. Dar la această etapă situația este calmă, procesul de eliberare a așa-numitor plăcuțe neutre decurge în mod normal. Este, desigur, mai bine dacă eliberarea acestor plăcuțe ar fi accelerată, dar nu ne ciocnim de o situație de criză în jurul acestui subiect”, a spus Popescu.
El a spus că este fals și faptul că Tiraspolul nu ar agrea această soluție.
„Plăcuțele neutre nu este o restricție, este o măsură agreată încă în 2017, de comun acord între Tiraspol, Chișinău și mediatorii noștri: Moscova, Kiev, OSCE, Uniunea Europeană și SUA. Deci, absolut toți actorii relevanți în procesul de reglementare transnistreană au fost de acord mai mulți ani în urmă cu implementarea acestui regim de introducere a acestor plăcuțe neutre. Nu vorbim de introducerea unor restricții și chiar autoritățile de la Tiraspol au fost de acord cu acest model”, a menționat Nicu Popescu.
El a precizat că Tiraspolul are anumite îngrijorări în ceea ce ține de plăcuțele pentru vehiculele comerciale, nu autoturismele personale.
“Cât despre vehiculele comerciale, la capitolul la care mai există anumite îngrijorări în partea stângă a Nistrului, vă pot spune că, potrivit datelor noastre, aproximativ 70 la sută din vehiculele comerciale din regiunea transnistreană pot călători nestingherit peste hotare cu plăcuțe eliberate de către autoritățile Republicii Moldova. Cu aceste plăcuțe majoritatea absolută a mașinilor, a vehiculelor comerciale din regiunea transnistreană pot călători peste hotare și în acest sens”, a spus Popescu.
Precizăm că în regiunea transnistreană sunt două puncte de înmatriculare a vehiculelor - la Tiraspol și Râbnița - unde pot fi obținute plăcuțele cu numere de înmatriculare neutre. Acestea au început să funcționeze din data de 1 septembrie 2018.
Internațional
Geoană: NATO insistă pe retragerea trupelor rusești din Transnistria