CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. În premieră pentru Republica Moldova, cetățenii vor avea dreptul la pensie anticipată. Adică, cei care vor avea un stagiu de cotizare mai mare decât cel prevăzut în cazul pensiei obișnuite, până la atingerea vârstei de pensionare, vor putea să se pensioneze mai devreme. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a explicat în studioul Sputnik Moldova care este deosebirea dintre pensia anticipată și cea de limita de vârstă.
Asta după ce săptămâna trecută deputații au votat în prima lectură un proiect de lege care permite persoanelor să beneficieze de pensie anticipată.
"Pensia anticipată este dreptul de a ieși la pensie mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Pensia anticipată este un drept suplimentar și nu funcționează pentru toată lumea. Pensia pentru limita de vârstă ea rămâne în vigoare așa cum este acum", a declarat Spatari.
În context, ministrul Muncii a precizat că persoanele care vor primi pensie anticipată vor putea beneficia și de pensia standard de vârstă.
"De exemplu, un bărbat care a ieșit la pensie la 61 de ani anticipat pentru că a făcut un stagiu de cotizare, va beneficia până la vârsta de 64 de ani de o pensie anticipată. Între timp el poate continua să muncească. Respectiv, în doi ani de zile el mai acumulează niște cotizații. Mai mult decât atât, la 64 de ani în calculul stagiului se vor include și perioadele asimilate stagiului de cotizare precum armata, studiile, concediile de boală și altele. Atunci persoana la 64 de ani va fi eligibilă de pensia standard și poate depune o cerere pentru recalcularea pensiei", a mai spus Spatari.
Potrivit ministrului, proiectul de modificarea Legii privind sistemul public de pensii va intra în vigoare de anul viitor și de atunci persoanele vor putea depune cerere pentru a beneficia de pensia anticipată.
Spatari susține că persoanele care vor să beneficieze de o pensie anticipată trebuie să fie pro active și să depună o cerere la Casele Teritoriale de asigurări sociale.
"Asta înseamnă că ei trebuie să își calculeze timpul lucrat. Să depună un set de documente complet care să ateste că a făcut acest stagiu de cotizare", a mei precizat Spatari în studioul Sputnik Moldova.
Ministrul a mai precizat că la primirea pensiei anticipate contează doar perioada lucrată, iar valoare contează doar pentru mărimea pensiei.
Amintim că în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și șase luni, iar pentru bărbați de 63 de ani.
Joi, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care egalează vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Pentru majorarea vârstei de pensionare a femeilor au votat 56 de deputați ai PAS.
Potrivit proiectului de lege, începând cu anul viitor, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat, astfel încât până în anul 2028 să ajungă egală cu cea a bărbaților - de 63 de ani. Adică, în fiecare an va crește cu 6 luni.