Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce femeile din Moldova stau prea mult în concediu de îngrijire a copilului

Lipsa creșelor duce la faptul ca femeile din Moldova să aibă un concediu mai mare pentru îngrijirea copiilor, decât cele din alte state. Ministrul Muncii a menționat care sunt propunerile autorităților de soluționare a acestei probleme.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Lipsa creșelor determină mamele din țara noastră să stea în concediu de îngrijire a copilului o perioadă mai îndelungată, iar acest lucru afectează atât activitatea femeilor, cât și economia țării, deoarece acestea nu sunt active economic. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în studioul Sputnik Moldova.
Totodată, ministrul a precizat că această problemă trebuie soluționată cât mai curând, astfel ca femeile să aibă cu cine lăsa copilul și să revină în câmpul muncii. În context, ministrul a menționat că indemnizațiile lunare vin să compenseze problema lipsei creșelor, iar autoritățile lucrează deja în această direcție.

„Asta afectează negativ și femeile, pentru că o femeie care îngrijește de un copil timp de trei ani, naște al doilea copil și mai stă acasă doi ani, astfel sunt cinci ani în care femeia este în afara activității. Sunt foarte multe mame care beneficiază și de indemnizația pentru îngrijirea copilului, dar și muncesc, pentru că legea nu interzice. Asta se face pentru a stimula femeile să revină în câmpul muncii”, a declarat Marcel Spatari.

O altă problemă sesizată de ministrul Muncii este că în țara noastră nu a fost reglementată activitatea bonelor. În context, Spatari a precizat că un proiect de lege în acest sens este pe ordinea de zi a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
„Trebuie să revedem acest standard, poate să revedem niște mecanisme fiscale ca să stimulăm dezvoltarea acestor servicii de îngrijire a copiilor. Aceste creșe private, aceste servicii de bone trebuie să fie certificate, ca să știi că ai angajat o persoană cu un contract, ai o bonă care știe să stea cu un copil, are niște obligații, are niște responsabilități și răspundere. Trebuie să fie o reglementare foarte strictă a acestor responsabilități și e o muncă interministerială”, a precizat ministrul.
Societate
Veste bună pentru moldovenii care muncesc în străinătate: Din ce țări vor primi pensii
Ministrul a mai declarat că în țară se atestă și o criză demografică. Spatari susține că indemnizația unică la naștere urmează să fie majorată cu 600 de lei și va fi de peste 10 mii de lei, dar nu crede că problema demografică din țară depinde de indemnizațiile oferite de stat la nașterea unui copil.

„Oamenii nu fac copii pentru a câștiga 200 de lei în plus în fiecare lună sau pentru a câștiga cinci mii de lei atunci când s-a născut copilul. Această decizie este mult mai serioasă și are implicații pe termen lung. Și nici măcar planurile de pensionare nu joacă un rol în decizia de a face sau nu copii. Este mai degrabă vorba despre standardul de viață, de accesul la servicii pentru copii”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și șase luni, iar pentru bărbați de 63 de ani.
Joi, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care egalează vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Pentru majorarea vârstei de pensionare a femeilor au votat 56 de deputați ai PAS.
Potrivit proiectului de lege, începând cu anul viitor, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat, astfel încât până în anul 2028 să ajungă egală cu cea a bărbaților - de 63 de ani. Adică, în fiecare an va crește cu 6 luni.
Politică
Care este deosebirea dintre pensia anticipată și cea standard - Ce spune ministrul Muncii