Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul de Externe al Ungariei acuză UE de politizarea problemei autorizării Sputnik V

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, acuză UE de politizarea problemei autorizării vaccinului rusesc Sputnik V.
Sputnik
BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Nerecunoașterea vaccinului rus împotriva coronavirusului Sputnik V în Europa este o problemă politică, a declarat într-un interviu oferit RT ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.
“E o problemă politică și ideologică. Și mă indispune profund acest lucru. Mă irită de fiecare dată când discut cu colegii mei vest-europeni. Ei susțin că vaccinul rusesc este foarte eficient și funcționează bine... Însă, în pofida acestor afirmații în privat, în spațiul public se comportă total diferit”, a declarat el.
Szijjártó a adăugat că achiziționarea la timp a preparatelor Sputnik V și a vaccinului chinez al companiei Sinopharm a ajutat economia ungară să atingă nivelul de până la pandemie în această vară.
“Inițial, am în vedere prima jumătate a acestui an, livrările de la producătorii occidentali întârziau. Erau anulate de fiecare dată sau volumele erau mai mici față de ceea ce am contractat”, a spus Szijjártó.
Faptul că Sinopharm și Sputnik au livrat volume adiționale la timp, comparativ cu alții, ne-a oferit un avantaj enorm. Putem redeschide țara și economia națională cu două luni mai devreme decât media europeană.
Coronavirus
OMS, despre posibila origine a tulpinii Omicron a coronavirusului
“Am sperat că toate conflictele vor rămâne în urmă. Și eu mizez pe înțelegerea țările că este nevoie de o cooperare în probleme precum salvarea vieților oamenilor. Însă, cu regret, am fost dezamăgit că acest lucru nu se întâmplă”, a declarat ministrul.
Szijjártó a amintit că potrivit regulilor UE vaccinul trebuie să fie autorizat de Agenție Europeană a Medicamentelor, iar în cazuri excepționare – de autoritatea națională de reglementare.
Pe această cale a mers Ungaria, care a decis să coopereze cu Rusia în privința achiziției serurilor împotriva coronavirusului.