Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert militar: În ce constă unicitatea forțelor rusești de menținere a păcii

De sărbătoarea profesională a militarilor din cadrul Forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse, expertul militar a vorbit despre specificul „căștilor albastre”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. După destrămarea Uniunii Sovietice, apariția instituției forțelor rusești de menținere a păcii, cu propriile sale caracteristici distinctive, a fost condiționată de mai multe circumstanțe obiective. Trebuie menționat că trupele rusești de menținere a păcii diferă mult de cele din Europa, Statele Unite sau ale ONU. Expertul militar, directorul Centrului de Conjunctură Strategică Ivan Konovalov, a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.
„Încă de la bun început, militarii din cadrul Forțelor rusești de menținere a păcii au trebuit să acționeze pe linia frontului pentru dispersarea părților adverse, iar totul a început în regiunea transnistreană a Moldovei. Termenul de „constrângere la pace” încă nu apăruse atunci, dar de facto deja lua naștere", afirmă expertul.
Ar trebui să ne amintim, a continuat Konovalov, că pe teritoriul republicilor din fosta Uniune Sovietică s-au desfășurat o serie întreagă de conflicte armate, iar contingentul rusesc de menținere a păcii a avut sarcina de a realiza operațiuni de menținere a păcii fără ajutorul comunității internaționale.
Acesta a și fost începutul constituirii forțelor de menținere a păcii din Rusia, care astăzi sunt prezente în multe regiuni ale lumii, dar în primul rând în spațiul post-sovietic.
„Instituția rusească de menținere a păcii este un segment aparte al forțelor internaționale de menținere a păcii, cu anumite particularități. Și astăzi trupele rusești de menținere a păcii rămân în multe privințe forța care soluționează probleme ce nici măcar nu țin de menținerea păcii, ci de instaurarea păcii. Amintiți-vă de ultima situație din Nagorno-Karabah, când introducerea contingentului rusesc de menținere a păcii a oprit catastrofa umanitară", a conchis expertul militar.
Regiunea transnistreană, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, de teamă că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului.
În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.
Forțele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona acțiunilor de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.
Editoriale
Transnistria: Rotația în zona de securitate – în favoarea menținerii păcii în Moldova