CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik, Doina Crainic. După o întâlnire cu omologul său chinez Wei Fenghe, care a avut loc marţi la Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că a are loc „o intensificare semnificativă a activității bombardierelor strategice americane în apropierea granițelor Rusiei”.
Potrivit acestuia, „în ultima lună, aproximativ 30 de misiuni au fost efectuate în apropierea granițelor Federației Ruse, ceea ce înseamnă (o intensificare) de aproximativ două ori și jumătate faţă de aceeași perioadă a anului trecut”.
Șoigu a adăugat că exercițiile americane recente, cu numele de cod Global Thunder, au implicat „zece bombardiere strategice care şi-au exersat capacitatea de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei aproape în același timp din vest și din est. Distanța minimă de granița noastră a fost de 20 km”, a subliniat ministrul rus, citat de RT.
În același timp, șeful Forțelor Armate Ruse a spus că relația dintre țara sa și China devine din ce în ce mai importantă „într-o perioadă în care turbulențele geopolitice și riscul de conflict sunt în creștere”.
Comentariile ministrului vin pe fondul tensiunilor tot mai mari cu NATO în privinţa Ucrainei, Kievul afirmând că o concentrare de trupe ruseşti la frontiera comună ar putea fi pasul către o invazie.
Moscova neagă faptul că ar plănui o astfel de ofensivă, insistând că „mișcarea unora dintre echipamentele noastre militare sau unități ale armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv problema noastră”.
Luni, cea mai importantă agenție de informații străine a țării, SVR, a emis o declarație în care acuză SUA că orchestrează o campanie de dezinformare care intensifică riscul unui conflict.
Într-o declarație, oficialii au spus că această campanie creează „o imagine teribilă despre modul în care hoarde de tancuri rusești vor începe să distrugă orașele ucrainene” și că Washingtonul folosește canale diplomatice prin care să „împărtășească aliaților și partenerilor săi informații absolut false despre concentrarea de forţe pe teritoriul nostru înaintea unei invazii militare a Ucrainei”.
Atât Rusia, cât și NATO s-au acuzat reciproc că intensifică zborurile cu avioane de război aproape de graniță, iar anul trecut Moscova a criticat o mișcare „provocatoare” din partea Washingtonului constând din trimiterea de bombardiere nucleare americane B-1B în spațiul aerian ucrainean pentru prima dată în istorie. Ca răspuns, au fost trimise avioanele de luptă și rachetele antiaeriene rusești.