Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert: Ce s-a schimbat după întâlnirea Popescu-Lavrov în relația dintre Moldova și Rusia

Analistul politic Corneliu Ciurea a enumerat puncte promițătoare de cooperare reciproc avantajoase și pragmatică între Moldova și Rusia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Primul contact politic între Federația Rusă și Republica Moldova, cu drepturi depline, la nivelul miniștrilor de externe după schimbarea puterii de la Chișinău, a avut loc pe 17 noiembrie, când s-a desfășurat întâlnirea ministrului de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, analistul politic Corneliu Ciurea a precizat că relațiile ruso-moldovenești au început să se răcească după ce, ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din iulie anul curent, președintele pro-occidental Maia Sandu și partidul Acțiune și Solidaritate creat de ea au preluat puterea în Moldova.
Potrivit expertului, Maia Sandu a spus încă de la început că este în favoarea unor relații corecte și pragmatice cu Moscova.

„Ce înseamnă asta a fost greu de înțeles. Președintele, prim-ministrul, precum și șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au vizitat țările UE, precum și Statele Unite, dar nu au mers în Rusia pentru negocierile privind livrarea gazelor naturale”, a precizat politologul.

Totodată, Ciurea a menționat că, aparent, ghidat de o abordare pragmatică și o cooperare economică reciproc avantajoasă, Chișinăul este gata să meagră în întâmpinarea Moscovei destul de mult timp. Acest lucru urmează să fie analizat în cadrul Comisiei interguvernamentale privind cooperarea economică dintre Federația Rusă și Republica Moldova.
„Moldova poate obține foarte multe din partea Rusiei, de la facilitarea condițiilor pentru exportul moldovenesc la condițiile de viață și de muncă ale cetățenilor moldoveni în Rusia. Toate aceste subiecte pot fi discutate în Comisia Interguvernamentală. Cred că Rusia va face anumiți pași în direcția Moldovei, dar acestea nu vor fi cardinale”, a conchis interlocutorul.
Societate
Guvernul și-a majorat substanțial propriul buget: Cât ne va costa întreținerea lui în 2022