CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Ziua de 24 august nu va deveni una comemorativă. Cabinetul de Miniștri a dat aviz negativ inițiativei de modificare a unei hotărâri de Parlament, înaintate de către un grup de deputați.
Proiectul de hotărâre vizează completarea listei de sărbători naționale și zile comemorative cu „Ziua eliberării Moldovei de sub jugul fascist - 24 august”.
Guvernul a apreciat însă că nu mai este nevoie de încă o zi care să consemneze victoria împotriva fascismului, întrucât există „Ziua comemorării victimelor fascismului - 22 iunie” și „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei - 9 mai”.
În acest context, Executivul precizează că obiectivele majore ale promovării hotărârii avizate se găsesc deja în textul actual al actului legislativ.
Guvernul motivează respingerea aceste inițiative prin faptul că „inițiativele în domeniul consolidării memoriei istorice, oricare ar fi acestea, nu trebuie să antagonizeze societatea, ci să tindă spre o abordare consensuală, ca fundament durabil pentru o pace civică și bună înțelegere”.
De asemenea, în nota informativă hotărârii este precizat că „pentru o examinare echilibrată a semnificației istorice a zilei de 24 august 1944 este necesar a lua în considerare nu numai aspectele militare incontestabile ale victoriei Armatei Roșii și ale înfrângerii armatelor româno-germane, care trebuie cunoscute în deplina lor profunzime, dar și consecințele terifiante ale reinstaurării regimului stalinist totalitar pentru populația din fosta RSS Moldovenească – deportări, foamete, colectivizare forțată, industrializare de tip sovietic, prigoana Bisericii, cenzura ideologică, mobilizarea cu forța a tinerilor pe șantierele de muncă etc”.
Executivul face referire în context la practicile europene de comemorare a evenimentelor tragice din istoria secolului al XX-lea, care, potrivit Cabinetului de miniștri, sunt „demne de a fi preluate de societatea noastră”. Guvernul menționează că Parlamentul European a instituit în acest sens Ziua Internațională a eroilor în lupta împotriva totalitarismului pe 25 mai și Ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare pe 23 august.
În concluzie, Executivul precizează că sărbătorile naționale au menirea de a susține unitatea națională prin valorificarea trecutului istoric și prin manifestarea respectului față de țară și neam, dar nu de a dezvolta tensionări în societate și în comunitatea istoricilor.