CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. În jur de cinci mii de lei costă o zi de tratament în terapie intensivă. Șeful departamentului Anesteziologie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, susține că tratamentul este unul costisitor, dar a menționat că în terapie intensivă ajung bolnavii gravi, care necesită aparate sofisticate.
„O zi de 24 de ore la terapie intensivă de nivelul trei, acolo unde activăm și noi, ea costă între 4 000 și 5 000 de lei. Ce înseamnă acest preț, înseamnă tratamentul, tot ce ține de cheltuieli legate de un pacient, unde se include și salariul medicilor, aparatele”, a precizat Alexandru Botizatu.
Doctorul a menționat că resursele folosite de un pacient bolnav de COVID-19 nu diferă de cele care se utilizează în cazul persoanelor bolnave de alte maladii care necesită trataement în terapi intensivă.
„Este un pacient care consumă multe resurse, dar tratamentul pentru un pacient cu o formă gravă de COVID-19 nu diferă de un pacient grav cu o altă boală, de un cancer, de alte patologii, disfuncții, insuficiențe, accese hepatice, rupturi de organe, nu diferă, pentru că e tot același tratament, același reanimatolog, aceleași aparate se folosesc și tot aceleași medicamente, în funcție de suportul de care are nevoie pacientul. E cam costisitor, doar că, în prezent, toate aceste cheltuieli sunt acoperite de stat”, a menționat doctorul.
Amintim că anterior, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a acuzat cetățenii care nu s-au vaccinat și nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19. Ea spus că că din cauza acestor oameni, cetățenii care s-au imunizat sunt obligați să ducă povara unor cheltuieli adăugătoare. Mai mult, Nemerenco a menționat că statul „cheltuie bani în van” pentru pacienții nevaccinați care ajung în stare gravă la terapie intensivă.
„În funcție de câte zile se află la terapie intensivă, pentru un pacient infectat cu COVID-19, statul cheltuie de la 20 până la 150 de mii de lei, doar pentru un caz. Noi cheltuim acești bani în van, deoarece cineva are tupeul și încăpățânarea să nu dorească să se vaccineze pentru că oricum face boala”, a mai spus Nemerenco.
Amintim că până acum, în Moldova s-a înregistrat peste 350 de mii de cazuri de COVID-19. Totodată, peste 8 320 de persoane au pierdut lupta cu noul coronavirus. Datele oficiale mai arată că până acum, peste 898 de mii de persoane s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19.