Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Unde vor ajunge prețurile care și așa au luat-o razna – expert

În octombrie prețurile au explodat, în special la produsele alimentare înregistrând un maxim pentru ultimii 11 ani, contată economistul Veaceslav Ioniță.
Sputnik
Și tot el precizează că acestea vor crește în continuare în virtutea majorării prețurilor la gazele naturale care vor determina scumpiri în lanț.
În octombrie prețurile au crescut cu 2,1%, care este cea mai mare creștere din ultimii 11 ani, titrează Veaceslav Ioniță pe blogul său.
‘În luna octombrie 2021 indicele prețului de consum a crescut cu 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani. Precedentul record (la creșterea prețurilor – n.n.) a fost stabilit în februarie 2010, când preturile au crescut cu 2,3%”, afirmă expertul.
Expertul observă că prețurile și-au accelerat creșterea încă din iulie 2021. “În valoare anuală, prețurile au ajuns la 8,8%, cea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 6 ani. Cel mai probabil, anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de două cifre: de peste 10%”, spune expertul.
Și aici Ioniță subliniază faptul că inflația înregistră până acum nu include scumpirea operată la gazele naturale.
Editoriale
În trei ani nu mai mișcă nimeni - colaps total în Chișinău. Sandu și Gavrilița tac

Creșterea prețurilor alimentare în octombrie – un record absolut

„Locomotiva creșterilor de până în prezent o reprezintă produsele alimentare, care în luna octombrie au crescut cu 4%, cea ce este un record absolut pentru ultimii 21 ani. Ultima dată o creștere mai mare decât în luna octombrie a fost înregistrată tocmai în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%”, constată Veaceslav Ioniță pe blogul său.
El mai estimează că până la sfârșitul anului va fi bătut și recordul din 2007 la creșterea prețurilor la produsele alimentare.
“În valoare anuală produsele alimentare sau scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil v-a fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%”.
În concluzie, Ioniță spune că aceste scumpiri lovesc în mod special asupra păturilor social vulnerabile, printre care, în primul rând, sunt pensionarii și familiile cu mulți copii, unde produsele alimentare reprezintă mai mult de 50% din coșul de consum.
Societate
Scumpirile în lanț provoacă proteste: Taximetriștii, indignați de noul preț la gaz metan