Coronavirus

De ce valul de COVID-19 se răspândește atât de rapid - imunolog

Acel val de coronavirus este diferit prin faptul că virusul a devenit mult mai contagios și mai agresiv. Specialistul a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Răspândirea rapidă a valului patru de coronavirus este cauzat de faptului că el este provocat de tulpina mult mai contagioasă și mai agresivă „Delta”. Explicația a fost făcută de imunologul Vladimir Bolibok într-un comentariu pentru publicația „Izvestia”.
Expertul a precizat că tulpina „Delta” este de aproximativ patru ori mai contagioasă decât cea care a apărut în Wuhan în 2019. Mutația Delta a depășit deja varicela ca nivel de contagiozitate și este aproape la egalitate cu cea mai contagioasă boală - rujeola, a subliniat imunologul.
Dacă varianta tulpinii de coronavirus apărută în Wuhan avea perioada de incubație de aproximativ o săptămână, acum totul se întâmplă mult mai repede.

„Perioada de incubație s-a redus la 3 - 4 zile, starea de sănătate la fel se înrăutățește în 3 - 4 zile, și omul deja are nevoie de spitalizare. La terapie intensivă, oamenii ajung chiar la sfârșitul primei săptămâni de boală”, a subliniat Bolibok.

Amintim că în majoritatea localităților din țara noastră indicele de infectare a scăzut sub nivelul pragului de alertă Cod Roșu.
Editoriale
Pomelnicul lui Nemerenco sau cine numără morții în Moldova
Secretarul de stat la Ministerul Sănătății Svetlana Nicolăescu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că doar în ultima săptămână a fost înregistrată o descreștere cu 16% a numărului cazurilor noi de infectare,, comparativ cu săptămâna precedentă, și cu 30% în raport cu numărul maxim de infectări de la mijlocul lunii octombrie.
„Valul pandemic curent, care a început în luna august în Republica Moldova, este în descreștere. După ce țara noastră s-a aflat pe cresta valului în luna octombrie, în ultimele două săptămâni se înregistrează o descreștere. În timp de două săptămâni s-a înregistrat o descreștere cu 30%”, a precizat Nicolăescu.
Potrivit secretarului de stat, doar cinci teritorii administrative rămân sub alertă Cod Roșu de COVID-19. Este vorba de municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Vulcănești și Glodeni, dar și regiunea transnistreană unde în continuare se înregistrează un număr semnificativ de cazuri noi de infectare.
Societate
Moldova, pe primul loc la capitolul decese din cauza COVID-19