Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât ajunge să coste un certificat de vaccinare fals: Mai mulți suspecți, reținuți de CNA

Trei persoane au fost reținute de ofițerii CNA pentru că ar fi fost implicate în falsificarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție continuă să investigheze dosarul de falsificare a certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, trei persoane suspecte că ar fi fost implicate în schema de falsificare a actelor au fost reținute.
Reținerile au avut loc în contextul în care tot mai multe persoane sunt identificate cu certificate false de vaccinare împotriva COVID-19.
În urma investigațiilor s-a stabilit că trei intermediari împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare împotriva COVID-19, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.

Oamenii legii au stabilit că intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a-și face un certificat de vaccinare, dar fără a se imuniza. Astfel, persoanele erau direcționate către lucrătorii medicali, care la rândul lor distrugeau serurile și introduceau în baza de date informații precum că persoana a fost deja imunizată. Acest serviciu îi costau pe doritori între 4 000 și 6 000 de lei, adică între 200 - 300 de euro.

Pentru a aduna mai multe probe, ofițerii au descins în trei instituții medicale unde au fost ridicate mai multe documente. Totodată, percheziții s-au desfășurat și la domiciliile suspecților unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită.
Societate
Percheziții în dosarul certificatelor de vaccinare false: Ce au descoperit oamenii legii
În context, au fost percheziționați corporal și patru beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute. Astfel, în vizorul ofițerilor CNA se află mai multe persoane, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA.
Suspecții sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la șapte ani de pușcărie sau amendă pe până la 200 000 de lei.