CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că tariful solicitat de întreprindere autorității de reglementare este legat doar de prețul de achiziție a gazelor, fără a include alte componente. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Tariful de 10,26 lei solicitat de Moldovagaz Agenției Naționale de Reglementare în Energetică nu include și TVA, care ar majora tariful până la aproximativ 11 lei. Noile tarife urmează să fie aplicate din 1 noiembrie.
Vineri, 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi. Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (tariful pentru consumatori), se propune să fie majorat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi.
”Scopul nostru a fost să prognozăm situația pentru o perioadă mai lungă, ca să nu solicităm în fiecare lună o ajustare a tarifului. Noi am acoperit o perioadă de aproximativ 14 luni. Însă dacă dinamica și pe piața petrolului, și a prețurilor spot la gazele naturale va fi una pozitivă, Moldovagaz se va adresa bineînțeles în vederea ajustării tarifelor”, a explicat Ceban.
Totodată, șeful Moldovagaz accentuează că este foarte important ca Guvernul să vină cu un set de măsuri în sprijinul populației pentru că în caz contrar am putea asista la o neachitare a facturilor pentru gazul consumat.
„Activăm în strânsă legătură cu ministerele de profil pentru ca să fie elaborat un program de compensații pentru cetățeni. Noi înțelegem perfect că tarifele foarte mari pot duce la neachitarea facturilor, la scăderea consumului, ceea ce se va reflecta în cele din urmă asupra disciplinei financiare”, a explicat Vadim Ceban.
De aceea, a subliniat el, aici este foarte important sprijinul, ajutorul de stat pe care-l va acorda Guvernul categoriilor vulnerabile de cetățeni – celor cu venituri mici, celor care au un consum redus de gaze naturale, astfel încât să fie atenuat pe cât posibil efectul negativ asupra populației.
Ceban a confirmat că o soluție ar fi ca Guvernul să renunțe la TVA la gaz, astfel încât tariful să rămână de 10,26 lei și nu de 11,1 lei. Sau o variantă ar fi ca acest TVA să fie utilizat pentru compensații. Însă aceste decizii urmează să fie luate ținându-se cont de toate datele problemei.
Moldovagaz i-a solicita ANRE ca noile tarife să intre în vigoare din data de 1 noiembrie, așa cum prevede decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a mai specificat Vadim Ceban.
Ședința Agenției Naționale de Reglementare în Energetică la care va fi examinată solicitarea SA Moldovagaz cu privire la majorarea tarifelor la gaze pentru consumatori urmează să aibă loc marți, 9 noiembrie.