CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova intenționează să modifice legea gazelor naturale pentru a îmbunătăți securitatea energetică a ţării. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.
Asta după ce săptămâna trecută, Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor naturale pentru cinci ani. După negocieri, vicepremierul Andrei Spinu a declarat că a fost aprobată formula de prețuri propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețurile pieței la gaz și petrol.
„Noi suntem hotărâți să facem modificări pentru a crește securitatea energetică a țării, inclusiv să reglementăm obligația de a avea stocuri de gaze naturale pentru o anumită perioadă. Cu siguranță, am învățat multe din această criză energetică și vom merge cu modificări legislative la Legea cu privire la gazele naturale, la alte legi și vom introduce prevederi care vor crește securitatea energetică a țării”, a spus Gavrilița.
Premierul a mai menționat că autoritățile au ajuns la o înțelegere a importanței investițiilor în securitatea energetică a țării. Potrivit acesteia, Moldova trebuie să-și dezvolte capacitățile tehnice pentru a asigura întreaga țară cu gaze naturale. Ca exemplu, Gavrilița a menționat gazoductul Iași-Ungheni, prin care țara a putut primi în această perioadă o anumită cantitate de gaz ca să fie menținută presiunea în sistem.
Criza gazelor în Moldova
Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.