Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gavrilița a spus cu cât ar putea crește tariful la gaz în curând

Premierul Natalia Gavrilița a comunicat cu cât ar putea crește tariful la gaz pentru consumatorii finali.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va fi mai mare de 6 lei și 20 de bani pentru un metru cub. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
”Este cert că într-adevăr avem o situație excepțională pe piața gazelor naturale la nivel internațional. Prețul nu a fost atât de înalt niciodată pe piața Spot. Noi am obținut un preț mai bun, dar oricum el este mai mare decât prețul pe care l-a plătit Moldova, și de aceea, putem să ne așteptăm la un tarif mai mare decât 6 lei 20 care a fost cel mai mare tarif plătit în perioada anilor 2012-2014. Dar nu știu, va ajunge la 10 lei sau nu rămâne de văzut în urma acestor decizii luate atunci când Moldovagaz va merge la ANRE și decizia reglementatorului”, a comunicat Natalia Gavrilița.
Totodată, prim-ministrul a declarat că, actualmente, Moldovagaz face calculele și va merge la ANRE cu solicitare de tarif în baza costului pe care-l achită.
Recent, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că tarifele pentru gaz urmează să fie mai mari începând cu luna următoare.
Precizările vin în contextul în care Republica Moldova a semnat un contract de livrare a gazelor naturale cu Gazprom pe un termen de cinci ani.
Politică
Gavrilița vrea să modifice legea cu privire la gazele naturale
Ceban a menționat că urmează să se discute cu ANRE noile tarife care vor fi stabilite pentru consumatori. Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” a fost întrebat dacă noul tarif ar putea ajunge la zece lei pentru un metru cub de gaz, dar Ceban a evitat să dea un răspuns clar în acest sens, motivând că încă se fac calcule în privința noului preț, deoarece se iau la bază cotațiile de pe piață, volumele consumate și cursul valutar.
În același timp, Ceban a precizat că în vara acestui an „Moldovagaz” cerea o majorare de până la 6 lei și 50 de bani pentru un metru cub de caz, acum însă noul tarif ar putea fi mai mare, a spus el. Totuși, Ceban a evitat să spună o cifră exactă și a menționat că imediat ce se va discuta cu ANRE acest aspect, „Moldovagaz” va face public noul tarif la gaz pentru consumatori.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov. Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Politică
Comuniștii și socialiștii au cerut audierea în plen a premierului Gavrilița
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.