CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Alexandr Ghințburg, directorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia, a comunicat pentru Izvestia, citat de RIA Novosti, despre crearea unui test pentru determinarea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 fals.
Potrivit acestuia, prezența în sânge a anticorpilor la proteina membranară a adenovirusului Ad26, care este extrem de rară la om, este markerul unei vaccinări reușite cu „Sputnik V” sau „Sputnik Light”.
”Prin urmare, prezența anticorpilor la al Ad26 relevă că oamenii sunt vaccinați. Și dacă o persoană ajunge în secția de terapie intensivă și spune că a fost vaccinată, dar nu are anticorpi la adeno-membrană Ad26, atunci cel mai probabil are un certificat fals'', a explicat Ghintsburg.
Savantul a precizat că anticorpii la Ad26 nu au fost găsiți la aproximativ 80 la sută dintre pacienții care au fost internați în Rusia la terapie intensivă și au declarat că au fost vaccinați.
Cu o zi mai devreme, compania de securitate cibernetică Group-IB a spus că experții săi constată o creștere semnificativă a numărului de certificate false - toamnă au fost de 20 de ori mai multe decât vara.
Dacă vara prețurile pentru falsuri variau între 3 mii și 30 de mii de ruble (35 - 350 de euro), iar eliberarea acestora dura aproximativ trei săptămâni, acum certificatele sunt livrate în trei zile la un cost de la 4 mii până la 12 mii de ruble (50-150 de euro).
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că falsificarea certificatelor este inacceptabilă și a subliniat că Rusia este extrem de responsabilă în această privință și duce o luptă ireconciliabilă cu escrocii.