Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

De ce cresc prețurile la carburanți și la produse alimentare: Explicația expertului

Prețurile au crescut și vor continua să se majoreze, iar acesta este un proces normal. De această părere este directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Majorarea prețurilor atât la carburanți, cât și la alte produse, inclusiv la cele alimentare, este un fenomen normal, mai ales după ce întreaga economie mondială a trecut printr-o criză din cauza pandemiei, iar acum începe treptat să se recupereze. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova, de către directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.

„Lucrurile se așează, revin la normal. Cererea începe să crească, oferta depinde de anumite situații, factori, de aceea, vrem sau nu vrem, asta duce la creșterea prețurilor, asta duce la creșterea prețurilor și la produsele energetice și la materie primă, și la cheltuieli de transport, logistică. Când așezăm tot pe un lanț valoric, atunci evident că prețurile încep să crească”, a precizat directorul Institutului Național de Cercetări Economice.

Creșterea prețurilor este inevitabilă, susține expertul. Iar odată ce acestea s-au majorat, rareori ele pot reveni la valorile de cândva, a mai menționat Stratan.

„Prețurile la carburanți au fost permanent în creștere. Acum trebuie să așteptăm o altă criză ca aceste prețuri să fie în recesiune, deci să scadă. (...) Noi trebuie să acceptăm o ușoară creștere a prețurilor ca să menții un ritm acceptabil al inflației. Este normal mai ales pentru producătorii autohtoni din orice domeniu al economiei pentru ca altfel ei nu s-ar putea dezvolta, nu ar putea înfăptui producția lărgită dacă prețurile ar rămâne la același nivel”, a menționat Alexandru Stratan.

Precizăm că, potrivit ANRE, mâine, 3 noiembrie, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 21 de lei și 87 de bani pentru un litru, fiind mai mare cu doi bani decât cel afișat pentru 2 noiembrie. Prețul la motorină scade cu doi bani și va costa 18,71 lei.
ANRE precizează că scumpirile carburanților se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate ale acestuia.
Internațional
Prețurile la petrol vor rămâne ridicate în următorii ani