Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Muravschi: Diversificarea pieței gazelor naturale trebuie continuată

Trebuie sau nu continuată diversificarea pieței gazelor naturale. Răspuns la această întrebare a oferit fostul viceprim-ministru, Alexandr Muravschi, în Studioul Sputnik Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Diversificarea pieței gazelor naturale trebuie continuată în Republica Moldova. De această părere este fostul viceprim-ministru, ministru al economiei în Guvernul Ion Sturza, Alexandr Muravschi, invitat la emisiunea ATITUDINI de la Sputnik Moldova.
Alexandr Muravschi a fost solicitat să se pronunțe în contextul semnării contractului de livrare a gazelor naturale pentru următorii cinci ani între Moldova Gaz și Gazprom.

”Diversificarea pieței trebuie, în orice caz, să fie continuată, vorbim noi despre resursele energetice, vorbim noi despre piețele de export a produselor noastre etc.”, a spus Muravschi.

Fostul viceprim-ministru consideră că diversificarea oferă posibilitatea de a alege o variantă mai bună de achiziție a gazelor naturale, dar și o flexibilitate în politica economică.

”În orice caz, diversificarea dă o posibilitate de a alege o variantă mai bună, dă posibilitatea să fii mai flexibil în politica economică. De aceea, eu cred că politica de diversificare a pieței trebuie continuată”, a declarat Alexandr Muravschi.

Politică
Spînu anunță prețul cu care Moldova a cumpărat gaz din surse alternative
Fostul ministru al Economiei este de părerea că trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de scenariu pe viitor, în funcție de evoluția evenimentelor pe piața energetică.

”Poate contractul nou va fi mixt, de exemplu – jumătate cu Gazprom, jumătate cu alte surse. În orice caz, trebuie să fim pregătiți”, a afirmat interlocutorul.

Totodată, Muravschi menționează că diversificarea pieței gazelor naturale ar putea fi o soluție favorabilă și în anumite cazuri tehnologice, de exemplu producerea unui accident.
”Trebuie să avem posibilitate chiar tehnic și financiar, în orice caz urgent, să ne conectăm la altă sursă și să avem aprovizionarea în perioada critică”, a spus Alexandr Muravschi.
Video
Spînu prezintă detaliile contractului semnat cu Gazprom pe 5 ani: Cât va costa gazul
Amintim că în luna octombrie, Republica Moldova a început să achiziționeze volume de combustibil albastru din surse alternative. Asta pentru că, potrivit autorităților de la Chișinău, Gazprom ar fi livrat doar 67% din necesarul de gaz pentru luna octombrie, astfel fiind nevoie de surse adăugătoare pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine, gata să livreze gaze către țara noastră. Zilnic, în ultima săptămână mai multe companii au furnizat în jur de un milion și jumătate de metri cubi de gaze spre Moldova.
Precizăm că pe 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar acestea au rezultat cu semnarea unui contract de lungă durată. Asta după ce contractul vechi cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, dar a fost prelungit până la sfârșitul lui octombrie.
Conform contractului semnat vineri seara, în următorii cinci ani Republica Moldova ar trebui să primească gaz de la concernul rus.
Moldova și Rusia
De azi avem gaz conform contractului prelungit cu Gazprom - Spînu: Sunt cu inima împăcată