CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că negocierile cu Gazprom privind livrarea gazului rusesc Republicii Moldova au fost dificile, iar în context le-a mulțumit colegilor săi pentru profesionalism și răbdare. Despre aceasta Ceban a scris pe pagina sa de Facebook.
"A fost o negociere foarte dificilă, dar mă bucur că echipa Moldovagaz a dat încă o dată dovadă și a dovedit înaltul profesionalism. Personal vreau să mulțumesc viceprim-ministrului, domnului Andrei Opriș, pentru flexibilitate, principiu și o poziție foarte dovedită în procesul de negociere. De asemenea, vreau să mulțumesc colegilor mei din Moldova și Gazprom pentru rezistența, răbdarea și înțelegerea complexului de întrebări și provocări cu care ne confruntăm", a scris Ceban.
Directorul Moldovagaz a mai scris că după semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom "mult de lucru".
Amintim, pe 29 octombrie, la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile dintre șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Moldovei Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban. În urma negocierilor Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazului rus către consumatorii din Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova au menționat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească.
Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Asta pentru că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie, astfel, este nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, lansează licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina a furnizat astăzi 500 de mii de metri cubi de gaze.