CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Veaceslav Platon este bănuit că a reușit să preia controlul asupra unei bănci din Moldova după ce în perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile ,,Moldova-Agroindbank”, care erau deținute de o serie de companii, iar beneficiar real al cărora a devenit Platon Veaceslav. Procurorii anticorupție l-au citat pe Platon ca să se prezinte pe 2 noiembrie la Procuratură pentru a-i fi înaintate acuzațiile.
Potrivit Procuraturii Generale, în acest dosar este vorba despre escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.
„În cadrul investigațiilor efectuate s-a constatat că făptuitorii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis de a obține un pachet de 28 051 de acțiuni al băncii , în valoare totală de 28 milioane lei”, a precizat Procuratura.
Pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, făptuitorii au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Veaceslav Platon.
Amintim că pe 12 august, Platon a primit 30 de zile de arest preventiv, iar magistrații au decis anunțarea în căutare a lui omului de afaceri pentru reținere și executarea măsurii preventive.
Anterior, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a confirmat pe Facebook că se află în Marea Britanie.
„De îndată ce am ajuns la Londra, cetățenii noștri care locuiesc în Marea Britanie au început să-mi scrie mesaje pe Facebook. Nu îi știam înainte și a fost interesant pentru mine să aflu: cum trăiesc, ce reguli sunt aici, care sunt dificultățile”, a scris Veaceslav Platon.
Lui Platon i s-a aplicat măsura preventivă de arest în dosarul întors în data de 30 ianuarie a anului trecut de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care controversatul om de afaceri este acuzat că în decembrie 2016 ar fi corupt doi gardieni din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” al Departamentului Instituțiilor Penitenciare care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată.
De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni la trei companii de asigurare deținute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deținuți pe conturile companiilor.