Coronavirus

Când ar putea începe etapa a treia de vaccinare în Republica Moldova

Ninel Revenco a vorbit la Radio Sputnik Moldova despre doză suplimentară de vaccin și cine își poate administra serul pentru a treia oară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Campania de vaccinare cu a treia doză de vaccin ar putea începe chiar de săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută de coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco, în studioul Sputnik Moldova.
Precizarea vine după ce mai multe țări au început vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza a treia de vaccin. Ulterior, ministrul Sănătății a menționat că în curând și Republica Moldova ar putea prelua acest exemplu.
Specialistul în imunizare declară că a treia două de vaccin ar trebui făcută deja din luna noiembrie. Totuși, rămâne ca Ministerul Sănătății să vină cu o decizie definitivă în acest sens.

”Dacă facem analiza retrospectivă a populației care a primit două doze complete, aceștia au încheiat imunizarea la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Și plus șase luni de zile este luna noiembrie. Eu personal aștept doza de rapel din motiv că doza a doua de AstraZeneca am primit-o pe 28 aprilie. Deja sunt eligibilă pentru doza a treia buster”, a declarat specialistul.

Șefa campaniei de vaccinare din țara noastră a mai venit și cu unele detalii ce țin de tipurile de ser cu care ar trebui să fie făcută doza trei de vaccin.

”Situația este că dacă ați primit doza AstraZeneca, atunci a treia doză o puteți primi AstraZeneca, dar puteți să primiți și Pfizer. Nu este o problemă pentru că există o interconexiune și se poate schimba. Dacă ați primit Sinopharm la șase luni de zile la fel puteți să primiți doza Pfizer. Noi încă o dată învățăm organismul nostru cum ar trebui să reacționeze la infecția COVID-19 ”, a precizat Ninel Revenco.

Conform datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare s-au imunizat cu schema completă aproape 25 la sută din populația țării.
Coronavirus
De când începe vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 și administrarea dozei a treia