Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat PAS, despre prețul negociat între Gazprom și Moldovagaz

Deputații partidului de guvernământ PAS susțin că prețul negociat pentru gaz în această seară la Sankt Petersburg este unul mai mic, față de cel care este acum pe piața internațională.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Prețul la gaz va fi mai mic decât cel de piață, după prelungirea contractului cu Gazprom. Despre asta a anunțat deputatul PAS Radu Marian pe pagina sa de Telegram.
Declarația a fost făcută după ce în această seară Gazprom și Maldovaz au prelungit cu 5 ani contractul anterior de livrare a gazelor rusești, dar niciuna dintre părți nu a menționat care este prețul pentru mia de metri cubi.
"Prețul e bazat pe formula propusă de partea moldovenească, la un preț mult mai mic decât prețul de piață. Acordul presupune semnarea unei prelungiri a contractului anterior între Moldova-Gaz și Gazprom", se arată în postarea lui Marian.
Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Deputatul mai scrie că "părțile au agreat auditarea datoriei formate la Moldova-Gaz. Ulterior acceptării rezultatului auditului vor avea loc discuții privind un calendar de returnare a datoriilor".
Moldova și Rusia
Gazprom: Contractul de furnizare a gazului către Republica Moldova a fost prelungit
Amintim că în această seară Gazprom a prelungit cu 5 ani contractul de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.