CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Consiliul Suprem de Securitate propune Comisie Naționale pentru Situații Excepționale să impună măsuri pentru optimizarea consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.
Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, CSS a decis să se ia măsuri pentru ca toate instituțiile soitalicești din țară să fie asigurate cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității acestora.
La fel, CSE trebuie să ia măsuri pentru ca CET-urile - furnizori de agent termic și energie electrică să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic li a energiei electrice.
„O altă decizie este să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurii pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare”, a declarat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a informat că a cerut ajutor din partea principalilor parteneri de dezvoltare, pentru a ajuta în depășirea crizei energetice.
Potrivit președintelui, au fost mobilizate toate instituțiile statului să asigure țara cu gaze naturale, astfel ca cetățenii să nu înghețe în case. Șeful statului a acuzat fostele guvernări de inacțiune în domeniul securității energetice.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă rezolvarea căreia nu ține doar de Republica Moldova. Creșterea de cinci-șase ori a prețului la gazele naturale este o lovitură bruscă pentru consumatorii casnici din mai multe state. Situația Republicii Moldova este și mai gravă din cauza guvernărilor care s-au perindat până acum 30 de ani”, a declarat Maia Sandu.
În contextul crizei cu care se confruntă Republica Moldova, președintele a făcut apel la cetățeni „să trecem împreună de această criză cu capul sus”.
„De noi toți depinde cum vom trece prin această criză. Eu am încredere că o vom putea depăși ca o țară unită, solidari, cu grijă unul față de altul, cu responsabilitate și cu capul sus. Nu este vorba doar despre prețul la gaz, este despre puterea noastră de trece peste aceste greutăți. Vin cu un apel la solidaritate națională. Să ne șinem uniț, să nu permitem divizarea țării. După o iarnă plină de provocări, va veni o primăvară a dezvoltării", a mai spus Maia Sandu.
Amintim, pe 31 octombrie expiră contractul de livrarea a gazelor de la concernul rus Gazprom. Este vorba de un contract prelungit cu încă o lună și pentru care țara noastră achită un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, după ce contractul semnat acum trei ani cu Gazprom a expirat pe 30 septembrie.
Începând din această săptămână, Republica Moldova a început să achiziționeze anumite volume de combustibil albastru din surse alternative.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, lansează licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, trei companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze.
Această cantitate de gaz natural care intră zilnic în Republica Moldova este pentru a păstra presiunea în rețea, a precizat în cadrul unei emisiuni televizate premierul Natalia Gavrilița.
Ministrul Infrastructurii și Dezvorltării Regionale Andrei Spînu se află încă la Sankt Petersburg unde continuă negocierile cu Gazprom.