Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Moldova a fost deschis un dosar penal cu privire la uzurparea puterii

Procura Generală a deschis un dosar penal cu privire la uzurparea puterii în stat, în aprilie 2021.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță luni despre înregistrarea unui proces penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în luna aprilie, a lui Boris Lupașcu, numire făcută atunci de deputații Partidului Socialiștilor.

"Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CC, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat", se arată în comunicatul emis de procuratură.

Procesul penal a fost înregistrat de către procurori după sesizarea depusă de către foastul deputatul Sergiu Litvinenco, în prezent ministrul al Justiției, și fostul parlamentarul Virgiliu Pâslariuc, în aprilie 2021. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.
Amintim că pe 23 aprilie, Boris Lupașcu a fost numit de Parlament, în funcția de judecător în locul Domnicăi Manole. Candidatura sa a fost votată de deputații socialiști și de cei de la Platforma „Pentru Moldova”, care îi include și pe membrii Partidului Șor.
A doua zi, 24 aprilie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, au depus o sesizare la Procuratura Generală prin care au cerut începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat pe numele lui Boris Lupașcu.
Politică
PAS cere dosar penal pe numele lui Igor Dodon și Boris Lupașcu
În dimineața de marți, 27 aprilie, Lupașcu a renunțat la mandat. În aceeași zi Judecătorii de la Curtea Constituțională s-au întrunit în ședință pentru a examina constituționalitatea hotărârii Parlamentului luată în acest sens. Drept urmare s-a decis că revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare este neconstituțională.