Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu face dezvăluiri despre negocierile cu Gazprom: Dorim o nouă rundă de discuții

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a oferit detalii despre negocierile purtate la Moscova pentru asigurarea țării cu gaze naturale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Vicepremierul Andrei Spînu susține că nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu Gazprom și că va căuta surse de alternativă pentru asigurarea țării cu gaze. Anunțul a fost făcut pe pagina de Telegram a oficialului după o nouă rundă de negocieri purtate la Moscova cu reprezentanții Administrației Prezidențiale a Federației Ruse și ai concernului rus.
Negocierile au loc în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț mai mare. Ieri în țară a fost decretată stare de urgență în domeniul gazelor naturale pentru 30 de zile.
Andrei Spînu a precizat că a discutat cu șeful adjunct al administrației președintelui Federației Rus Dmitri Kozak, directorul general Gazprom Export Elena Burmistrova și ministrul Energiei Nikolai Șulginov.

„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.

Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Pe de altă parte, ieri agenția internațională de presă RIA Novosti a anunțat că în cadrul negocierilor de acum două zile cu privire la prețul gazelor naturale livrate Moldovei, Rusia a propus un preț mediu pe piață cu o reducere de 25 la sută în schimbul angajamentului Chișinăului de stinge datoria de aproximativ 700 de milioane de dolari.
Chișinăul a insistat ca Moscova să reducă prețul la gaze în jumătate față de prețul pieței, a declarat jurnaliștilor o sursă apropiată discuțiilor.
„Partea rusă a oferit un preț de piață corect, cu o reducere suplimentară de 25%. Singura condiție pentru obținerea acestei reduceri a fost achitarea în termen de trei ani a datoriei Moldovei pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane dolari (excluzând Transnistria), acumulată în anii anteriori”, a spus sursa.
Însă partea moldovenească, referindu-se la lipsa fondurilor necesare, a insistat asupra reducerii prețului la jumătate din prețul de pieță, a spus sursa.
Astăzi Spîniu a declarat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte 5 milioane de metri cubi de gaze zilnic.
Ministrul a mai declarat că luni, pe 25 octombrie, va susține o conferință de presă în care va oferi mai multe detalii despre negocieri.

Criza gazelor din Moldova

Precizăm că din 22 octombrie pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Amintim că anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.