Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic, despre efectele asupra stării de sănătate a oamenilor în urma schimbării orei

Și în acest an Republica Moldova va trece la ora de iarnă. Care sunt efectele asupra stării de sănătate a oamenilor, dar și cum le-am putea diminua, a povestit doctorul Iurie Cușnir în Studioul Sputnik Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Majoritatea oamenilor simt schimbarea orei, lucru care le crează probleme de sănătate. Opinia a fost exprimată în Studioul Sputnik Moldova de către doctorul Iurie Cușnir de la Centrul de Sănătate și Medicină Preventivă „Speranța” din Sărata Nouă, raionul Leova.
Iurie Cușnir a fost solicitat în această problemă, dat fiind că în noaptea de 31 octombrie, Moldova va trece la ora de iarnă. Asta înseamănă că cu toții vom da acele ceasornicului cu o oră înapoi.
Dar, s-ar putea ca în acest an, în premieră, Republica Moldova să treacă pentru ultima dată la ora de iarnă, întrucât, în cadrul ședinței din data de 20 octombrie a Guvernului, miniștrii au dat aviz pozitiv unui proiect de lege ce prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.
Potrivit medicului Iurie Cușnir, în urma schimbării orei unii oameni pot resimți o stare de rău, lucru care poate fi acutizat în perioada pandemică.

”Oamenii simt dureri de cap, au insomnie, depresie, sunt mai nervoși, simt oboseala, stresul. Și dacă ne intersectăm și cu pandemia, lucrurile acestea cresc la o scară mai mare. Scade și performanța de lucru, concentrarea și memoria, digestia și alte lucruri. Unele persoane se restabilesc în 2-4 săptămâni, altora le trebuie timp mai lung”, a comunicat Iurie Cușnir.

Societate
Trecem sau nu la ora de iarnă: Ce a decis Guvernul
Totodată, specialistul în sănătate a menționat că schimbarea orei influențează întreg organismul, atât partea psihică, cât și partea fizică. În rezultat crește riscul acutizării bolilor cronice.
”În primele trei zile crește riscul cu peste 10% a infarctului miocardic și a altor boli. Se pot acutiza bolile cronice”, a spus medicul.
Pentru a ameliora simptomele generate de schimbarea orei, Iurie Cușnir recomandă consumul de ceaiuri de plante, precum Talpa Gâștei, Valeriana sau Melissa (Roiniță).
Amintim că trecerea la ora de iarnă 2021 în Moldova se va face în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Duminică, 31 octombrie 2021 este cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. Astfel, ora 04.00 de duminică noaptea, 31 octombrie 2021, va deveni ora 03.00. Practic, vom putea dormi mai mult.
Alegerea schimbării orei de iarnă, dar și de vară, rămâne la latitudinea fiecărei țări.
Mai exact, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și a oferit statelor membre posibilitatea să decidă, o dată pentru totdeauna, dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
Statele care decideau să mențină permanent ora de iarnă ar fi trebuit să facă modificarea finală în ultima duminică din luna octombrie a lui 2021 și să nu mai schimbe ora.
Societate
Ora de iarnă 2021: când se schimbă în MOldova și cum ne afectează sănătatea