Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tofilat, despre starea de urgență: Ne întărim pozițiile pentru negocieri cu Gazprom

Regimul stării de urgență îi va permite Comisiei pentru Situații Excepționale să ia măsuri operative pentru gestionarea crizei gazelor.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Fostul consilier prezidențial Sergiu Tofilat a comentat intenția autorităților de a impune starea de urgență în țară.
Vineri Guvernul s-a adresat Parlamentului cu cererea de a impune stare de urgență în țară pentru o perioadă de 30 de zile. După cum explică Executivul, starea de urgență este introdusă în țară pentru ca Comisia pentru Situații Excepționale să poată aloca operativ bani companiei de stat Energocom în vederea achiziționării gazului și menținerii presiunii în sistem.
”Este o măsură necesară să ne asigurăm că putem cumpăra gaz din alte surse. Deocamdată ne întărim pozițiile pentru negocieri cu Gazprom”, a scris Tofilat pe pagina sa de Facebook..
Tofilat consideră că starea de urgență este o procedură administrativă și este necesară din cauza că Gazprom a redus volumul gazelor livrate Moldovei.
Societate
EX-deputat: Regimul stării de urgență permite schimbarea șefului ”Moldovagaz”
Fostul consilier prezidențial a menționat că ”introducerea situației excepționale în sectorul gazelor naturale” permite gestionarea operativă de către Comisia pentru Situații Excepționale și procurarea gazelor în alte țări de către trader-ul de stat Energocom.
Ca măsuri extreme, a mai spus Tofilat, dacă scade presiunea în rețele, va fi posibilă deconectarea gazelor pentru întreprinderi.

Situația privind gazele în Moldova

Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor privind prelungirea acestuia, Moldova va cumpăra gaze cu 790 dolari pentru mia de metri cubi, care este mai mic decât prețul la care este livrat în Europa.
Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul unui briefing din 11 octombrie că a rugat furnizorul de gaze în Moldova să prelungească contractul în condițiile precedente, ținând cont de relațiile de afaceri îndelungate.
Miercuri, 13 octombrie, în Moldova a fost declarată ”stare de alertă” în sectorul energetic, în legătură cu criza gazelor.
Potrivit lui Spînu, statutul „stare de alertă” are scopul să pregătească întreprinderile din sectorul energetic „pentru orice scenariu” și să prevină apariția unor situații excepționale. Ministrul a mai informat că guvernul a dispus alocarea păcurii din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaz la întreprinderile energetice.
În momentul de față, Spînu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski se află la Moscova, unde continuă negocierile în vederea prelungirii contractului dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom”.
Societate
Raționalizarea consumului de gaz: Ce prevede starea de urgență
În opinia lui Ceban, este obligațiunea directă a fiecărui conducător să ia decizii și să-și asume responsabilitatea.
"Pe parcursul vieții, nu m-a încercat niciodată gândul să mă eschivez de la responsabilitate, indiferent cu ce m-aș fi ocupat! Vă asigur că și în situația de astăzi voi face tot ce depinde de mine pentru a reacționa cu maximum de profesionalism, ținând cont de toate variabilele", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.