Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

FMI va acorda Republicii Moldova un suport de peste 560 de milioane de dolari

Guvernul a finalizat negocierile cu Fondul Monetar Internațional. Premierul Natalia Gavrilița a explicat care este importanța noului program pentru Republica Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Moldova va iniția un nou program de asistență financiară cu Fondul Monetar Internațional. Negocierile cu reprezentanții fondului s-au încheiat deja, iar țara noastră va primi 564 de milioane de dolari, acordați în următoarele 40 luni. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing comun susținut de prim-ministrul Natalia Gavrilița și reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.
Precizăm că Republica Moldova nu a mai încheiat un acord cu FMI din anul 2016.
Potrivit oficialilor, noul program are ca scop susținerea redresării economice și lansarea unei agende ambițioase de reformare a guvernanței și cadrului instituțional.
Potrivit lui Chawani, FMI prognozează o creștere economică de 7,5 la sută în acest an pentru Republica Moldova.
”Economia Moldovei își revine după un declin puternic. Prognozăm o creștere economică cu 7,5 la sută în anul 2021, în mare parte din contul cererii interne puternice”, a comunicat Rodgers Chawani.
Totodată, reprezentantul permanent al FMI consideră că perspectivele creșterii economice sunt în continuare periclitate de factori de risc. Mai exact, acesta s-a referit la creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus, redresarea mai lentă a economiei din statele-parteneri comerciali, creșterea prețurilor la resursele energetice și instabilitatea politică.
”Pentru a atenua aceste riscuri și a spori nivelul de reziliență, sunt necesare politici prudente și bine coordonate”, a menționat Chawani.
Iar prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că ”acest proces de modernizare înseamnă o infrastructură mai bună, drumuri de calitate, rețele de canalizare, dar și stații de epurare pentru a avea acces la apă curată. Suport pentru diversificarea și modernizarea agriculturii, creșterea calității sistemelor vitale ale societății, educație, sănătate, securitate, justiție, crearea fondurilor alocate pentru APL și granturile pentru inițiativele locale. Totodată, vor fi finanțate și programe noi de compensare a gospodăriilor casnice și a agenților economici pentru creșterea prețului la energie”.
Expert: Vizita FMI nu este întotdeauna un semn bun
Potrivit economistului rus Alexei Zubeț, vizita misiunii FMI în Moldova sugerează că situația economică din țară nu este cea mai bună, deoarece FMI este creditorul de ultimă speranță.

”Această organizație internațională poate contribui la stabilizarea situației din țară prin acordarea unor finanțări, pentru ca statul să se simtă relativ de succes, așa că merită să ne uităm la rezultatele vizitei misiunii în Moldova", a declarat directorul Institutului de Cercetări Sociale și Economice, Alexei Zubeț, în emisie la Radio Sputnik Moldova.

Amintim că ultimul program cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Atunci, țara noastră a beneficiat de circa 183,1 milioane de dolari.