CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, merge mâine la Moscova pentru a negocia contractul de furnizare de gaze pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Spînu în cadrul unei conferințe de presă.
"Mâine, împreună cu Vlad Kulminski voi fi la Moscova, unde voi discuta cu administrația prezidențială despre problemele pe care le avem pe agenda comună, mă refer la agenda de gaze. De asemenea, vom continua să discutăm referitor la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom astfel ca să asigurăm securitatea țării în această perioadă rece a anului", a spus Spînu.
Totodată, Spînu și-a reafirmat că "poziția Moldovei la aceste discuții va fi prelungirea contractului în baza condițiilor avute pentru anul 2020-2021 și suplimentar vom discuta despre datoriile istorice acumulate inclusiv la pachet cu implementarea pachetului energetic în domeniul gazelor."
Amintim că în aceste zile ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost în Polonia, unde a purtat discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Deocamdată, Spînu nu a putut raporta unele rezultate și a declarat că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Anterior, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Săptămâna trecută, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.