CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Mai multe persoane, printre care un angajat și un fost angajat ai Agenției Servicii Publice, se află în izolatorul CNA și sunt audiate. Aceștia sunt bănuite că ar fi aranjat o schemă de corupție pentru eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere. Ei ar fi manipulat sistemul informațional, prin intermediul căruia se efectuau programările urgente și ar fi influențat membrii comisiilor de examene în vederea eliberării permiselor de conducere.
"În cadrul investigațiilor s-a stabilit că un grup de persoane, atât din cadrul ASP, cât și din afara instituției, dar care aveau conexiuni cu funcționari din interior, ar fi pus în aplicare o schemă infracțională, în urma căreia obțineau venituri ilicite. Astfel, pentru programarea urgentă a candidaților, precum și pentru susținerea probelor practice, membrii grupului ar fi încasat de la solicitanții de permise sume cuprinse între 350 și 500 de euro pentru fiecare caz", se arată într-un comunicat emis de CNA.
Persoanele sunt vizate într-un dosar care cumulează cel puțin nouă episoade. Acesta a fost pornit pe fapte de corupere pasivă, trafic de influență, cumpărare de influență, dar și corupere activă.
În dimineața acestei zile, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliile bănuiților și au operat ridicări de acte de la ASP. În cadrul acțiunilor de anchetă, au fost ridicate telefoane mobile și alți purtători de informație pentru a fi supuse verificărilor.
Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse de până la 10 ani de pușcărie.
Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse de până la 10 ani de pușcărie.
Vom menționa că acesta nu este primul caz în care angajați ai Agenției Servicii Publice, dar și unii intermediari au fost prinși că eliberau fraudulos permise de conducere și chiar luau bani de la candidați doar pentru programarea online la examen, aceasta fiind singurul mod posibil.
Spre exemplul, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an ofițerii CNA şi procurorii Anticorupție au deconspirat o schemă de corupție prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere. Atunci oamenii legii au constatat că aproximativ 100 de persoane ar fi obținut permise fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2 000 de euro unor angajați ai Agenției Servicii Publice şi unor intermediari.
Alte multe cazuri similare au fost raportate și anterior.