Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ar putea cumpăra Moldova gaz lichefiat american prin Polonia? Iată ce spune premierul

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată de jurnaliști dacă Republica Moldova ia în calcul procurarea gazului lichefiat prin Polonia, având în vedere că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se află acum în această țară și poartă discuții despre problema energetică.
„Noi căutăm acum unde am putea accesa gaze la cel mai bun preț și, în același timp negociem cu partenerul tradițional Gazprom. În același timp, atunci când examinăm alternativele de accesare a gazelor, evident că sunt și posibilități de LNG, procurarea gazului lichefiat. Noi nu avem porturi LNG în apropierea Moldovei. Acolo sunt și prețuri de transportare. Deocamdată aceasta nu este o opțiune pe care o luăm în considerație”, a declarat premierul.
Gavrilița a declarat că autoritățile poartă discuții atât cu Gazprom, cât și cu guvernele altor țări pentru a identifica surse de alternative de aprovizionare cu gaze. Ea a spus că în mod cert prețul la gazele naturale pentru consumatori va crește, având în vedere tendințele la nivel mondial.

„Ne confruntăm cu o criză majoră. Moldova va avea gaz natural, întrebarea e la ce preț. Am purtat discuții dar negocierile nu sunt simple. (...) Ceea ce este clar e că va crește prețul și respectiv va crește tariful. Este inevitabil. (...) Am văzut că prețul pentru un an calendaristic varia între 600 și 650 de dolari. Noi încercăm să negociem prețuri mai bune decât cele de piață”, a spus oficialul.

Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.