Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, adeclarat la un post local de televiziune că Moldovagaz a început cu Gazpromul discuțiile cu privire la semnarea unui nou contract încă în luna iunie. Moldovagaz a mizat pe o prelungire a contractului pe o perioadă de trei ani și a pledat pentru menținerea condițiilor existente - adică a celor din vechil contract - care prevede o formulă de calcul a prețului, aceasta fiind o formulă hibrid. Potrivit lui Vadim Ceban, această formulă hibrid de calcul ar da un preț de 200 de dolari pentru mia e metri cubi de gaze naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz, dacă aceasta ar fi calculată la situația actuală de pe piață.
"Contractul prezentat de Moldovagaz în septembrie nu prevede un preț, ci o formulă care este una hibrid. Asta înseamnă că trimetrul întâi al anului, ianuarie - martie inclusiv, calculăm prețurile după derivatele de petrol, adică reieșind din indexarea petrolului, și aceeași formulă se aplică și pentru trimestru patru, iar din luna aprilie până în luna septembrie se aplică nu formula spot, ci așa-numita spot indirect sau coridor de preț, care este folosită în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria. Această formulă ar presupune un preț de 200 de dolari pentru mia de metri cubi", a spus Vadim Ceban.
Vadim Ceban spune că negocierile cu Gazpromul nu au avansat din alte probleme decât cele ce țin e preț, și anume: datoriile și implementarea pachetului energetic trei.
"Acum suntem la etapa de negocieri dar sunt anumite probleme nesoluționate și mai complexe, care țin de datorii, de implementarea pachetului energetic trei", a declarat președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz.
Totodată el a precizat dă discuțiile privind prelungirea contractului a fost discutată la nivel guvernamental între Chișinău și Moscova încă din octombrie 2020, dar fără a se ajunge la un consens.
"În 2 octombrie 2020, când a avut loc ședința comisie mixte moldo-ruse s-a discutat inclusiv problematica aceasta, s-a discutat prelungirea contractului, au fost discuții la nivel guvernamental, între două guverne, cu implicarea Moldovagaz, Gazprom, dar și a altor instituții responsabile de sectorul energetic din ambele părți. Dar nu s-a înregistrat un progres mare în direcția respectivă", a constatat Vadim Ceban.