Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gluma se îngroașă: Moldovagaz le solicită oamenilor să deconecteze cazanele

Moldovagaz vine cu un nou apel către cetățeni. Întreprinderea le cere oamenilor să deconecteze cazanele atunci când pleacă de acasă.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Întreprinderea Moldovagaz a venit astăzi cu un apel repetat în care a îndemnat oamenii să reducă consumul de gaze naturale.

"În legătură cu instituirea nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” le solicită consumatorilor finali să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale", scrie Moldovagaz.

Astfel, compania le solicită consumatorilor casnici să deconecteze cazanele de gaze și alte utilaje pe parcursul zilei când nu se află acasă. De asemenea, îndeamnă oamenii să reducă la capacitate minimă consumul utilajelor de gaze pe timp de noapte, dar și pe timp de zi. Compania cere și limitarea consumului gazelor naturale în scopul preparării mâncării.
Moldovagaz a venit cu o solicitare și în adresa consumatorilor non-casnici:
Organizarea programului de muncă al angajaților, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfășoară activitatea de producere;
Adaptarea și organizarea regimului de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate;
Reducerea utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer să se desfășoare o campanie de informare în rândul angajaților întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale;
Identificarea posibilităților de trecere la surse alternative de combustibil.
Societate
Moldovagaz îndeamnă oamenii să reducă consumul de gaz
Amintim că pe 13 octombrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat într-o conferință de presă instituirea stării de alertă în sectorul gazelor naturale. Oficialul mai că a implorat Gazpromul să nu majoreze prețurile la gazele naturale în numele vechilor relații stabilite între Gazprom și Moldovagaz, adică între furnizorul rus de gaze naturale și consumatorii moldoveni, dat fiind că facturile le achită consumatorii oamenii, nu distribuitorul local de gaze.
Iată ce a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu:
"Prețul de piață (la gazele naturale - n.n.), care credem noi că nu este un preț corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova, ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule, noi credem că aceste formule, dacă e cazul să sufere anumite modificări, însă ele nu pot face o tranziție care este acum și nimeni nu poate beneficia de o situație anomalică (anormală -n.n.) și să impună astfel de condiții".
Anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Luni acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Oficialul și-a ieșit din fire atunci când presa a solicitat mai multe detalii privind eșecul întâlnirii cu Miller, el cerând ca jurnaliștii să nu insiste pe acest subiect și că el din capul locului știa că nu va fi primit de directorul general al Gazprom.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
"Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut", a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână. Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună.
Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.