Coronavirus

Ne-am bucurat în zadar: Testele PCR s-au ieftinit, dar nu pentru cetățenii de rând

Deși autoritățile s-au lăudat că au ieftinit testele PCR la COVID-19, acest lucru nu înseamnă că oamenii vor plăti mai puțin, ci că CNAM va aloca mai puțini bani pentru testarea gratuită a persoanelor suspectate că s-au infectat în cadrul instituțiilor medicale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. După ce miercuri, Guvernul a aprobat un proiect ce prevede micșorarea tarifului pentru testul la COVID-19 de la 755 de lei la 300 de lei, jurnaliștii au cerut explicații de la autorități.

S-a aflat că aceste ieftiniri vizează doar Compania Națională de Asigurări în Medicină, care alocă bani pentru ca cetățenii cu simptome de COVID să poată efectua gratuit teste în instituțiile medicale. Asta înseamnă că testele nu s-au ieftinit și în sectorul privat, unde de obicei își fac teste cei care vor să plece peste hotare.

Cu alte cuvinte, Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca mai puțini bani pentru efectuarea testelor în instituțiile spitalicești de stat, nu că oamenii vor scoate mai puțini bani din buzunare. Acest lucru a fost explicat de secretarul de stat al Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
„Costul respectiv îl aplicăm pentru contractarea acestui serviciu de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Noi vorbim că testele făcute la indicația medicului sunt gratuite, dar trebuie să ne dăm foarte bine seama că de fapt există costuri aferente acestui serviciu, doar că ele sunt suportate de către stat, adică de CNAM. Deci, tariful aprobat va fi aplicat pentru contractarea instituțiilor medicale de către CNAM pentru realizarea acestui test”, a precizat secretarul de stat.
Svetlana Nicolaescu a fost întrebată dacă totuși persoanele vor avea posibilitatea să facă testul PCR în instituțiile medicale publice la prețul de 300 de lei. Ea a precizat că, dacă instituția medicală dispune de resurse și capacități, atunci aceste teste pot fi făcute și contra-cost, dar oricum vor avea prioritate cei care trebuie să fie testați la indicația medicului, din contul statului.
„În cazul în care instituția dorește să includă acest serviciu în catalogul serviciilor prestate contra-cost, dispune de resurse umane care să asigure acest lucru, atunci au posibilitatea să-l realizeze”, a adăugat secretarul de stat.
Coronavirus
Ne așteaptă noi restricții: Ce decizii urmează să ia mâine Comisia de Sănătate Publică
Pe de altă parte, secretarul de stat a precizat că testele care sunt procurate centralizat de către stat nu pot fi incluse în serviciile contra-cost și că sunt destinate doar persoanelor care au simptome de boală și sunt folosite la indicația medicului.
Amintim că miercuri, 13 octombrie, Cabinetul de Miniștri a decis să reducă tariful pentru efectuarea testului PCR la COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Potrivit ministrului Sănătății, s-a decis reducerea costului pentru testul PCR, deoarece au scăzut prețurile de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestor analize.