Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: SUA și UE exercită presiuni fără precedent asupra Maiei Sandu

Șeful diplomației ruse a declarat că SUA îi interzic direct Maiei Sandu să dezvolte relațiile cu Rusia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri în deschiderea ședinței conducătorilor serviciilor speciale din țările CSI că SUA și Uniunea Europeană exercită un amestec fără precedent în afacerile interne ale Republicii Moldova, interzicându-i președintelui țării, Maia Sandu, chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Rusia, informează agenția TASS.
”Noi susținem suveranitatea statală și integritatea teritorială a Moldovei - o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din luna iulie. Trezește o îngrijorare profundă caracterul fără precedent al amestecului din partea Washingtonului și Bruxellesului în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct chiar și să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi în stare să acționeze independent, fără sugestii din afară", a spus ministrul.
În 2020, Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova și a reușit să obțină realizarea alegeri parlamentare anticipate în iulie 2021, câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate care o susține.
Moldova și Rusia
Cât de sinceră este dragostea Maiei Sandu pentru Rusia
Mai mulți analiști au menționat că dependența de Occident nu-i va permite Maiei Sandu să promoveze o politică pragmatică față de Rusia. Acest lucru s-a văzut mai ales în situația cu negocierea prețului gazului rusesc pentru Moldova și a noului contract cu Gazprom.
Amintim că președintele Moldovei a declarat anterior că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre ”Moldovagaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține ”Moldovagaz”, a afirmat șeful statului la un post privat de televiziune.
Politică
Experți: Ce ar trebui să învețe Moldova din evenimentele care au loc acum în Afganistan
De asemenea, participarea președintelui Moldovei la Platforma pentru Crimeea unii experți o califică drept o încercare a Occidentul de a arăta că Moldova se aliniază atitudinii și politicii sale față de Rusia (în problema ucraineană. Iar Moldova nu are nimic de câștigat din asta, decât să-și deterioreze și mai mult relațiile cu Rusia.