Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia propune SUA să renunțe la toate restricțiile reciproce impuse în ultimii ani

Cele două țări și-au impus numeroase sancțiuni reciproce, plus că și-au restricționat semnificativ misiunile diplomatice pe fondul agravării relațiilor de câțiva ani
Sputnik
BRUXELLES, 12 oct – Sputnik, Daniela Porovăț. Ministerul rus de Externe a făcut o propunere SUA de a ridica reciproc toate restricțiile asupra operațiunilor misiunilor diplomatice ale celor două țări, acestea fiind impuse în ultimii ani, arată Sputnik.
Vice-ministrul de externe Sergei Ryabkov a declarat că Rusia nu va lăsa fără răspuns acțiunile ostile împotriva Moscovei, dar a menționat că Kremlinul nu încearcă să intensifice pe mai departe tensiunile dintre cele două țări.
"[Am discutat] starea și perspectivele dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. Am acordat o atenție deosebită problemelor legate de funcționarea misiunilor externe rusești și americane pe teritoriul reciproc [...] Propunem eliminarea toate restricțiile care au fost impuse ambelor părți în ultimii ani", a declarat Ministerul de Externe din Rusia într-un comunicat.
Declarația a fost emisă în urma discuțiilor dintre oficialii ministerului rus de externe și subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, care a ajuns în Rusia pe 11 octombrie cu scopul de a începe construirea unor legături bilaterale stabile și previzibile. Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat în cursul zilei că discuțiile inițiale nu au avut prea multe rezultate din cauza refuzului SUA de a fi de acord cu cererile Moscovei.
Politică
Chicu, despre negocierile purtate de Spînu: Gazprom nu este un "offshore"
Cu toate acestea, el a menționat că s-au făcut unele progrese și că intensitatea dialogului pe tema relațiilor bilaterale va crește. Ryabkov nu a exclus o încetare temporară a operațiunilor misiunilor diplomatice rusești și americane, dar a subliniat că Kremlinul ar prefera să evite un astfel de scenariu .
Legăturile dintre Rusia și SUA au început să se deterioreze rapid în urma loviturii de stat din Ucraina din 2014, pentru care Moscova a dat vina pe Washington și alte state occidentale. SUA, la rândul său, au acuzat Moscova de amestec în afacerile Kievului și au condamnat reunirea Crimeii cu Rusia, care a fost efectuată în urma unui referendum în același an. Tensiunile au afectat și misiunile diplomatice ale celor două state, Washington expulzând zeci de diplomați sub diverse pretexte, după care Moscova a răspuns în oglindă.
Rusia
Lavrov a cerut UE îndeplinirea obligațiilor în temeiul acordului „de la Bruxelles”