"Și asta este ceea ce reprezintă de obicei Uniunea Europeană: semnarea contractelor pe termen scurt, legarea totul la prețurile de schimb. Iată-vă - un contract pe termen scurt pentru luna octombrie, legat de prețurile spot. Prețul de acolo este sub 700 de dolari pe mie de metri cubi, adică ceea ce se întâmplă în Europa cu contracte pe termen scurt", a explicat specialistul.
„Ungaria a semnat, iar acum primește gaze din Serbia și Austria. Și, probabil, același dialog are loc cu Moldova. Poate că Gazprom dorește ca punctul de livrare-acceptare să nu fie în nord-est - de pe latura principalului teritoriu al Ucrainei, ci din sud. În același timp, este necesar să se negocieze pentru ca gazul să fie pompat inclusiv pe teritoriul Transnistriei. Acum Transnistria primește automat gaz, pentru că acolo începe gazoductul", a spus analistul.
„Asta a fost convenabil atât pentru Moldova, cât și pentru Gazprom, care, de asemenea, nu a pierdut mult în prețuri, deoarece costul gazului furnizat Moldovei a fost mai mare decât pentru bieloruși, dar mai mic decât pentru Europa de Vest... Cred că există șanse să se mențină un contract confortabil de gaze pentru Moldova. Aici, mai degrabă, e o chestiune de subtilități și detalii", - a concluzionat interlocutorul.